hitélet

2020.11.01. 11:00

Örömhírvivő szeretne lenni

Marosi Balázs atya, az új diósgyőri káplán szerint, ha Isten kerül a középpontba, rendeződik az életünk.

Detzky Anna

20200908 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország A Diósgyőri Katolikus Plébánia papja Marosi Balázs atya.

Fotó: BujdosTibor

Marosi Balázs teljesen más közegből, származása szerint Kézdivásárhelyről érkezett a miskolc-diósgyőri római katolikus plébániára.

– Nagy örömmel érkeztem Diósgyőrbe, kicsit úgy, mintha hazajöttem volna. Ugyanis korábban diakónusként itt töltöttem a gyakorlati félévemet Mikolai Vince plébános és Maksó Péter, az akkori káplán mellett – mondta. – A papszentelés után minden új misés segédlelkészi, kápláni kinevezést kap oda, ahová az érseki testület helyezi. Ez azt jelenti, hogy a helyi plébános mellé mint segéd jövünk. A papi hivatásunk ezzel a betanulási időszakkal kezdődik.

Példaképei segítették

A fiatal atya a papságot korábbi élete természetes folytatásának érzi.

– Kézdivásárhelyről származom, és ott is nőttem fel. Ez egy olyan város, ahol az emberek mindennapjainak része a vallásosság. Rengeteg szentmisét tartanak tömött templomokkal, ahol élő a hit. A helyi plébánosaink gyermekkoromban egy ikerpár volt, később pedig Vargha Béla atya. Mindhárman példaértékűen éltek. Óriási élményt jelentettek a hittanóráik, a szentmiséik és hogy mellettük ministrálhattam. Úgyhogy ez a háttér már eleve megalapozta a későbbi hivatásomat, az otthoni plébániámról tíz év alatt hárman is papok lettünk. A családom nem lepődött meg a döntésemen, örültek neki – osztotta meg a segédlelkész.

Marosi Balázs 2014-ben költözött Magyarországra, amikor a papi szemináriumot kezdte Egerben.

Minden korosztálynak

– Sok újdonságot hozott az életembe, hogy átjöttem ide. A szemléletmódom kialakulásában, a hitem fejlődésében és az elköteleződésemben nagyon sokat adott azoknak az atyáknak a támogatása, akiket már itt ismertem meg. Például Varga András olaszliszkai plébánosé, aki szintén erdélyi származású. A felszentelésem óta szerteágazó szolgálati területekbe kapcsolódhattam be Diósgyőrben. Van egy 86 fős óvodánk és egy nagy létszámú katolikus általános iskolánk. Körülbelül heti 14 hittanórát tartok. Idősotthonunkban pedig szombatonként misézek és az idős, beteg lakókkal folytatok lelki beszélgetéseket. A diósgyőri templomban vasárnaponként öt szentmisét tartunk, de hozzánk tartozik még Felsőhámor és Ómassa is, és több imacsoportunk is működik – sorolta a káplán.

Isten mindig az első

Az atyát örömmel tölti el, hogyha látja az emberek Isten iránti vágyát.

– Azt gondolom, hogy alapvetően azzal lehet megérinteni az embereket, hogy hiteles üzenetet adunk át nekik. Az Úr hatalmas, szeret bennünket és végtelenül jó hozzánk, de egyben igazságos is. Azt kéri, hogy felelősségteljes életet éljünk. Szabad akaratunk van, de döntéseket kell hoznunk. Vagy Isten és az ő törvénye – a szeretet törvénye – mellett, vagy ellene döntünk. Ezt tükrözi az imaéletünk, gondolkodásmódunk, megnyilvánulásaink, elveink. Ha a világra és a másik emberre megtanulnánk úgy tekinteni, mint a Teremtő gyermekére, mint testvérre, akkor értenénk meg azt a csodálatos rendet, amit Isten teremtett. A gonosz kísért, majd magunkra hagy, Isten azonban felemel, és velünk marad életünk minden napján. Ez viszont csak úgy lehetséges, ha mindig az Úr és az ő imádása az első – magyarázta az atya.

(A borítóképen: Marosi Balázst örömmel tölti el, hogyha látja az emberek Isten iránti vágyát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában