ízvilág

2020.10.20. 14:30

Az újra felfedezett gyömbér

Régen hazánkban is az egyik leggyakrabban használt fűszer volt.

Novák Krisztina

Forrás: Stock

A gyömbérgyökeret legalább 5000 éve használják főzéshez és gyógyításhoz Indiában és Kínában, de pontosan nem tudni, mikor találkozott vele először az emberiség, sőt a pontos eredetét sem tudják meghatározni. Annyi bizonyos, hogy több mint 3000 éve termesztik Délkelet-Ázsia trópusain. A gyömbér már az ókori római Apicius receptjeiben is rendszeresen szerepelt a sáfrány és a bors mellett. A Római Birodalom bukása után hosszú időre eltűnt, majd a középkorban jelent meg újra, hogy ezután ismét nyoma vesszen.

Régóta használják

A legrégebbi magyar szakácskönyvek receptjeinek nagy része is tartalmazott gyömbért, majd az 1600-as végére hazánkból is eltűnt.

Ezután Európában legerősebben Angliában tartotta magát, ott elsősorban az édességek, például a már középkorban is készített mézeskalácsok nélkülözhetetlen hozzávalója mind a mai napig.

Egy esős őszi délutánon nincs is jobb édesség a tea mellé, mint egy finom gyömbéres keksz.

Angol gyömbéres keksz

Hozzávalók

22,5 dkg liszt

22,5 dkg cukor

1/2 kávéskanál szódabikarbóna

1 kávéskanál őrölt fahéj

1 kávéskanál őrölt gyömbér

12,5 dkg vaj

1 kis tojás

1 kávéskanál méz sűrűségű cukorszirup vagy akár méz

Elkészítés

Első lépésként egy mély keverőtálba tesszük a meghatározott mennyiségű átszitált lisztet, a cukrot, a fahéjat és az őrölt gyömbért, és egy fakanállal óvatosan egyenletesre keverjük az alapanyagot. Ezután belemorzsoljuk a vajat úgy, hogy az állaga a kenyér­morzsára hasonlítson. Egy másik tálban a tojást felverjük a cukorsziruppal, majd robotgéppel lassan hozzákeverjük az anyagot a lisztes tésztakeverékhez. Ha minden jól sikerült, ennek köszönhetően egy kimondottan kemény tészta lesz az eredmény, amelyből aztán kis golyókat készítünk. Ezeket elhelyezzük egymástól legalább 15 centire a sütőpapírral kibélelt tepsiben. 170 fokos sütőben 15–20 percig világosbarnára sül a keksz, közben teljesen szétterül, és kerek vagy ovális, lapos formája lesz. Ügyelnünk kell arra, hogy amikor kivesszük a sütőből, még puha legyen, ugyanis megkeményedni akkor fog, amikor kihűl.

(A borítóképen: Csodaszer)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában