Egészség

2020.10.17. 19:30

Az életmentő szándék az, ami a legfontosabb

A félautomata defibrillátor egy laikus kezében is életet menthet.

Nagy-Hankó Krisztina

20200227 Vámosszabadi Életmentés defibrillátorral: képzés a Vámosszabadi Faluházban. Képen: próbabábú és Zoll AED Plusz defibrillátor Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld

Forrás: MW

Fotó: Huszár Gábor

Magyarországon minden harmincadik percben meghal valaki kórházon kívül hirtelen szívhalálban. A betegek 20–30 százaléka nyilvános helyen lesz rosszul, újraélesztésükre az első tíz percben van a legnagyobb esély. Közintézményekben biztosan, de nagyobb bevásárlóközpontokban is lehet találni félautomata defibrillátort. Használatát a Magyar Vöröskereszt Hősképzőjében el lehet sajátítani. A Hősképző elsősegélynyújtó-oktatás a lakosság minden korosztálya számára. Minden hónapban tartanak egy mini képzést, mely mindössze két és fél órás, de hasznos gyakorlati tudnivalókat adnak át ez idő alatt – mondta Harczos Orsolya, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének önkéntes koordinátora. A félautomata defibrillátor működését és használatát megtanítják az oktatáson, hogy hova kell felrakni a tappancsot, a gép mit és hogyan közöl. Az emberek félnek az újraélesztéstől, nehezen kezdenek neki. Ha a közelben van egy félautomata defibrillátor, azzal együtt bátrabbak – hangsúlyozta a szakmai munkatárs. A gép lépésről lépésre mondja, mit kell tenni. A résztvevők a képzésen könnyen elsajátítják a kezelését – emelte ki Harczos Orsolya. Hozzátette: az is bátran használja – ha vészhelyzet van –, aki nem vett részt oktatáson, mert életet menthet az eszközzel. A legközelebbi Hősképző október 22-én lesz 16 órától.

Az érdeklődők a 0670/933-8250-es telefonszámon vagy az [email protected] e-mail-címen jelentkezhetnek.

Az app is segít

Létezik egy mobiltelefonra letölthető alkalmazás, amelynek célja a segítségnyújtás támogatása szívmegállás esetén, a helymeghatározást és a navigációt lehetővé tevő okostelefonok felhasználásával. Gyalogos-segítségnyújtást támogat olyan településeken, ahol a népsűrűség miatt nagy valószínűséggel tartózkodnak a közelben önkéntes segítségnyújtók, akik a mentő megérkezése előtt a helyszínre érhetnek, és életet menthetnek. A Szív City egy virtuális közösség, amelynek tagjai készek megmenteni a hirtelen szívmegállás köztéri áldozatait. Az app letöltésével és a regisztrációval vállalják, hogy a riasztásra a helyszínre sietnek, és hozzáfognak az újraélesztéshez.

(A borítóképen: Nem nehéz a használata)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában