Egészség

2020.09.13. 18:00

Az életünk is múlhat egy téves diagnózison

Az orvos is ember, és előfordul, hogy téved. Ráadásul vannak olyan betegségek, amelyek tünetei összetéveszthetőek, hiszen nagyon hasonlóak – mondta dr. Brei­tenbach Géza háziorvos.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Ha olyan hiba történik, amely miatt a betegnek maradandó egészségkárosodása lesz, netán életét veszti, akkor ő vagy – halála esetén – hozzátartozója kártérítést kaphat. Ezért kötelező az orvosoknak felelősségbiztosítást kötni saját és asszisztensünk tevékenységére is. Hiszen előfordulhat hiba, mondjuk egy rosszul beadott injekció, aminek helyén tályog alakul ki.

Ha maga a páciens érzi úgy, hogy nem az a baja, amit az orvos megállapít, akkor jogában áll másik vizsgálatot kérni egy másik orvostól.

A háziorvos nem tisztázott esetekben vagy általa is javasolt kivizsgálások elvégzése céljából szakorvoshoz küldheti a beteget. A szakorvos kiegészítő vizsgálatok eredményeinek birtokában már könnyebben feltárhatja a betegséget, adhat diagnózist. Azonban innen is van továbblépés, a szakorvos országos intézetbe utalhatja a pácienst, ha felmerül a gyanú, hogy valami speciális betegsége van – tette hozzá dr. Breitenbach Géza.

Egyéni felelősségünk

Az első vizsgálat nem adott teljes képet, ezért gyomorrontásnak vélték – kezdte történetét Lajos, akit a napokban szállított be a mentő a kórházba erős hasi fájdalmakkal. Mivel a bal oldalon érezte a görcsöt, ezért a vakbélgyulladás kizárható volt. Hazaengedték a kórházból, de másnap vissza kellett mennie, mert az állapota romlott, nem csökkent a fájdalom. Az elvégzett ultrahangvizsgálat alapján megállapították, hogy veseköve van, majd urológushoz irányították – mondta a férfi. Fájdalomcsillapításon kívül mást nem tudtak tenni vele, de megnyugtatónak találta, hogy legalább tudja, mi okozza a tüneteket. Azt is hozzátette, máskor is előfordult már, hogy nem tudtak azonnal helyes diagnózist adni az egészségügyi problémájára, de kereste a megoldást, nem adta fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában