Állatvilág

2020.09.28. 09:30

Árva görények menedéke

Többszöri személyes látogatás után vihetők haza a vadászgörények.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

Az ország egész területéről ment állatokat a Magyar Vadászgörény Klub, és örökbefogadásra is van lehetőség náluk. A Miskolci Makogó – Együtt a Vadászgörényekért Közhasznú Egyesülettel és a Mályi Madármentő Állomással is jó kapcsolatot ápolnak, szükség esetén állatot is átvesznek tőlük.

– A mi szervezetünk az első olyan közhasznú egyesület hazánkban, amely kifejezetten háziasított vadászgörények mentésével kezdett el foglalkozni 1997-ben – mondta Eszes Balázs, a Magyar Vadászgörény Klub alelnöke. – Társszervezetek, mint a Makogó később csatlakoztak ehhez a munkához. Állatok átvételére irányuló kérés vagy helyhiány miatt érkezik hozzánk, vagy azért, mert olyan betegségben szenved a görény, amelynek kezelését csak szak­állatorvos tudja ellátni.

Behálózzák az országot

Néhány görényfajta nem tartható kedvencként, ezeket természetvédőknek adják tovább.

– Magyarországon a görényeknek három fajtája honos. Mindegyiket befogadjuk, de azokat, amelyek nem háziasíthatók, és a hazai vadflóra részét képezik, átadjuk fajvédelmi egyesületeknek, akik visszajuttatják őket a vadonba. Mostanra akkora brigádunk alakult ki, hogy az ország bármely pontjára tudunk menni állatért, vagy más szervezetek segítségével eljuttatjuk a telephelyünkre. Jelenleg 43 görényről gondoskodunk. A szélrózsa minden irányában van még körülbelül 12 mentett állatunk

az egyesületi tagoknál is. Emellett sok rendezvényre kapunk meghívást: legközelebb a kétnapos Gödöllői Vadásznapra megyünk, a bevételt a görények gondozására fordítjuk.

Bizalmatlanokká válnak

A befogott görények újraszocializációja hosszadalmas.

Fotó: Olvasónk küldte

– Leadott vadászgörényeket és szökött állatokat is fogadunk. Az utóbbiaknak legalább 90 napig keressük

a gazdáját. Aztán bekerülnek az adoptálási programunkba, miután állatorvos megvizsgálta őket és szociálisan is készen állnak a gazdisodásra. Erre azért van szükség, mert ha egy vadászgörény az utcára kerül, sokkal mélyebben megtörik a bizalma az emberben, mint mondjuk egy kutyának. Viszont bizonyos egyedek képesek életben maradni és vadászni. Utána azonban gyakran 2-3 hónap, rosszabb esetben akár egy év is eltelhet, mire újra kezesek lesznek, illetve visszaszoknak a normál takarmányozásra – magyarázta az állatvédő.

Fontos az összeszokás

A felelőtlen állattartás leggyakoribb oka a tájékozatlanság.

– A vadászgörény ragadozó faj, és az egyetlen eszköze, amivel kommunikál, a foga. Rossz tartás esetén harapóssá válhat. Ilyenkor szokták kihajítani a házból, vagy soha nem veszik ki a ketrecből, amit az állat megelégel, és az első adandó alkalommal elszökik. Csak az vegyen magához vadászgörényt, aki vállalja, hogy legalább 12 évig tud róla gondoskodni. Azért, hogy örökbe adott állataink jó helyre kerüljenek, az érdeklődő gazdijelölteknek tájékoztató anyagot küldünk ki. Majd minden esetben próbalátogatásra hívjuk őket, amit többször kérünk, hogy ismételjenek meg, hogy az állat megszokja őket – hangsúlyozta Eszes Balázs.

(A borítóképen: Eszes Balázs és a görénycsapat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában