vesekő

2020.09.30. 17:30

A kicsi kő észrevétlen is maradhat

A vesekövek a mikroszkopikus méretű kristályoktól a több centiméter átmérőjű kövekig terjedhetnek.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Évente nagyjából negyvenezer vesekővel kapcsolatos beavatkozás történik Magyarországon. A betegség tipikus tünetei lehetnek a kínzó deréktáji fájdalom, erős görcs, amely lefelé sugárzik, sötét, esetleg véres vizelet. Jelentkezhet hányinger, hányás, sápadtság is.

A húgyvezeték szűkületeiben

A vesekövesség önmagában nem megfelelő kifejezés, ugyanis vesekőnek azt nevezzük, ami a vesében helyezkedik el. Viszont a húgyrendszer egész részén lehetnek kövek – mondta dr. Máté Zsolt urológus, a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház osztályvezető főorvosa. A kőképződésnek nagyon sokféle típusa lehet. A leggyakoribbak, a kalcium-oxalát kövek, amik nagyon gyorsan is kialakulhatnak, illetve a húgysavkövek, amelyek a húgysav anyagcsere problémáival vannak összefüggésben. Mindegyiknek az a lényege, hogy az anyag, amelyből a kő kialakul, telítődik a vizeletben, és emiatt lesz először a kristályosodás, majd a továbbiakban a kövek. A vesemedence kehelyvégeiben, ahol összegyűlik a vizelet, ott kezdenek el kristályosodni a nyálkahártyán. Ezek a kehelykövek, melyek általában teljesen tünetmentesek. Ha a kövek a kehelyből leszakadnak, akkor okoznak problémát. Ha a vesemedencéből lekerülnek, és onnan nem tudnak kiürülni, akkor képesek arra, hogy megnőjenek. Ha kitöltik az egész kehelyrendszert, akkor ezek korallkövek. Nagyon súlyos, krónikus, gyulladásos elváltozásokat okoznak – mondta az urológus. Ha a vesemedencében van egy viszonylag kisebb kő, az beakadhat a húgyvezeték kivezető nyílásába, és vesegörcsöt eredményezhet.

A másik lehetséges ok

Hogy vizeletpangás alakuljon ki a vesemedencében és elkezdődjön a kőképződés, abban nagyon sokszor közrejátszik a vizeletelvezetés zavara. Lehet akár egy fejlődési rendellenesség következménye. Lehet később kialakult vizeletelfolyási akadály, amit okozhatnak például műtéti hegesedések, daganatok.

A férfiaknál a prosztata által okozott vizelési panaszokhoz hasonlóan akár a vesemedencéig felterjedően kiválthatnak vizelet-visszamaradást, amely szintén elősegítheti a vesekövek kialakulását.

A gyakran visszatérő vagy krónikus fertőzések is lehetnek kőképzők. Összességében azonban elmondható, hogy a kövek akkor okoznak panaszt, ha elakadnak – tette hozzá a szakorvos.

Megelőzésről nehéz beszélni, mert sok esetben nem lehet befolyásolni a kő kialakulását. De nemnek, kornak, testsúlynak és évszaknak megfelelő folyadék fogyasztásával esélyes, hogy elkerülhető a vesekő. Ha a vizeletnek nincs színe, vagyis szinte áttetsző, akkor tűnik biztosnak, hogy elegendő folyadékot vettünk magunkhoz – hangsúlyozta a főorvos.

A tünetek feltérképezését követően laborvizsgálatot kérnek, hogy a gyulladás lehetőségét kizárhassák. Majd ultrahangfelvételt készítenek, amely megmutatja a kő elhelyezkedését és a vese üregrendszerét. A legbiztosabb módja azonban a diagnosztizálásnak a CT-vizsgálat, amely néhány percen belül pontos képet ad mindenféle kőtípusról. Az esetek nagy százalékában ez elegendő.

Nagy tévedés, hogy ha valakinek vesegörcse van, akkor sok folyadékot kell fogyasztani, ugyanis a vese termeli a vizeletet. Ezért olyan feszülés alakulhat ki a vesemedencében, amely részben hatalmas, szinte tűrhetetlen fájdalommal jár, részben pedig akár ahhoz is vezethet, hogy a vesemedence vagy annak valamelyik része kiszakadhat – fogalmazott dr. Máté Zsolt. Azt szokták ajánlani, hogy óvatosan, visszafogva, egyszerre csak kevés folyadékot fogyasszon a páciens. Izomlazítót adnak általában a betegnek, az hoz megkönnyebbülést, vagy görcsoldó gyógyszert, ami enyhíti a kellemetlen állapotot. A húgyvezeték fala simaizomból áll. Ha ezt ellazítjuk, akkor a görcsös szűkület meglazul, és van esély rá, hogy a kő kimozdul, és magától távozik. Folyamatos, kevés folyadékbevitel és görcsoldás, ez a házilag is elvégezhető terápia.

Különböző eljárások

Miskolcon is elérhető például az ESWL – kőzúzó kezelés, ez főleg kisebb köveknél ajánlott. Ha ez nem megfelelő, mert az állapot akut, és sem idő, sem lehetőség nincs erre, vagy túl nagy a kő, akkor máshoz kell folyamodni. Általában a beavatkozások nagy része endoszkópos műtét. Mindenféle vágás nélkül, a húgyvezetéken keresztül távolítják el a követ. Előfordulhat azonban, hogy ez a módszer valamilyen ok miatt nem vezethet sikerre. Ekkor javasolt a laparoszkópos műtét. Ezt a hasüregben végzik, de szintén olyan eszközök segítségével, amelyekkel közben kamerán keresztül látnak mindent, és nem kell felnyitni a hasüreget. Gyulladásos állapotban lehet életet veszélyeztető, akár szeptikus helyzet. Ekkor az a lényeg, hogy tehermentesítsék a vesét. Ilyenkor sínt vezetnek a húgyhólyag és vese közé, hogy távozni tudjon a vizelet. Ha néhány hét múlva elmúlik a gyulladás, azután távolítják el a követ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában