malacok a városban

2020.08.19. 14:00

Vaddisznók jártak az iskolánál

Bizonyára nem tanulni jött a vaddisznócsalád a lakótelepre, vélhetően élelmet kerestek.

Hegyi Erika

Forrás: Olvasói fotó

Még júniusban történt, de egyik olvasónk a napokban juttatta el szerkesztőségünkbe azt a felvételt, melyen egy egész vaddisznócsalád szaladgál a Jókai Mór Református Általános Iskola közelében. Olvasónk elmondása szerint az állatok a Pece-patak medrében sétáltak el egészen a lakott területre. Sokan fotózták és videózták a nyolc malacot és a három jól megtermett, kifejlett állatot. Erdős területek mellett nem ritka látvány egy-egy vaddisznócsalád megjelenése, de a lakótelepen azért nem számítanak mindennapos vendégnek.

Mint korábban írtunk róla, a hétvégi telkek, tanyák, kertek művelésével sok helyen felhagytak. Így az elvadult portákon a vadak megtalálják a búvóhelyüket és az élelmet, a leromlott kerítéseken keresztül ugyanis sikerül bejutniuk. Az ilyen területeken született állatoknak pedig már természetes a zaj, a fények és az ember közelsége, így egyre jobban bemerészkednek a lakott területekre. A vaddisznók elterjedését az is segíti, hogy nincs természetes ellenségük hazánkban és egyre agresszívebbek az állatok. Miskolcon azonban még nem fordult elő, hogy emberre támadtak volna, ahogy megyénkben máshol sem jellemző. Gond lehet az is, ha lakott területek peremén élelmet talál a vaddisznó, például a házi komposzt környékén. Mivel intelligens, alkalmazkodó faj, könnyen odaszokik, sőt az ember közelségét is megszokhatja. Ez szintén növeli a konfliktusos helyzetek esélyét.

Miskolcon a rendőrség engedélyt adott az önkormányzatnak a vaddisznók kilövésére, tavasszal több mint 60 állatot lőttek ki a vadászok.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában