Helyfoglaló 2020

2020.08.01. 11:00

Tehetségek szállták meg a Helynekemet

Pénteken rendezték a Helyfoglaló 2020. zenei tehetségkutatót, ahol mi is ott voltunk.

Bukovenszki-Nagy Eszter

A Deflect együttes a színpadon

Fotó: Bujdos Tibor

Igazi nyári hangulatot varázsolt az a 11 zenekar a színpadra, akik a rekkenő hőség ellenére is egész nap vetélkedtek. Egy igazi minifesztiválon érezhette magát, aki kíváncsi volt arra, mit mutatnak az amatőr zenekarok Miskolc népszerű szórakozóhelyén.

Tizenöt perc hírnév

A jelentkezők tizenöt percet kaptak, hogy megmutassák az öttagú zsűrinek, ők a legjobbak. A legtöbb fellépő zenekar a rock és metal stílust képviselte, de volt popsabb, funkys banda is, sőt, a folkos, népzenés irány is képviseltetett a miskolci Róka Lánya „személyében”.

Róka Lánya

Az ítészek teljeskörűen értékelték a fellépéseket hangszeres tudás, szöveg, mondanivaló, egyediség és színpadi összkép alapján. Nem csak kritikával illették azonban a versenyzőket, hanem részletekbe menően mondták el az észrevételeiket, és olyan jó tanácsokkal is ellátták a bandákat, amik a fejlődésüket, jobbá válásukat segíti.

A vetélkedő csapatok:

Bad Acrobats

Victor

Collisborn

Deflect

Inercy

Breath

Tzarbleeder

Róka Lánya

Alibbie

Emma Undressed

Our Last Drop

Nyerni jöttek

Portálunkon is bemutatkozott már a miskolci Inercy zenekar. Az egyik átszerelési szünetben a dobost, Mezei Gerist kérdeztük.

– Tavaly bronzérmesek lettünk, idén viszont szeretnénk megnyerni a versenyt. Mivel a Z!ENEMi ezúttal nem jött el, így van esélyünk az első helyen végezni – mondta nevetve Geris, aki nem mellékesen a 2019-es győztes csapat dobosa is. – Rég voltunk színpadon, ez a 15 perc nagyon jó arra, hogy kicsit visszarázódjunk a koncertezésbe.

Végül másodikok lettek, ami egy helynyi előrelépés, Geris mégis kicsit csalódott volt. Több más díjat is bezsebeltek, de szerettek volna diadalmaskodni. Ez persze nem vette el a kedvüket, jövőre újra nekifutnak a dobogó legfelső fokának.

Spontán díjakat is osztottak

Az erős felhozatal miatt több olyan spontán díjat is kiosztottak, melyek eredetileg nem szerepeltek a versenykiírásban. A zsűri menet közben döntött úgy, hogy ezeket szeretnék odaadni az arra érdemeseknek. Így gazdára talált egy gyönyörű akusztikus gitár is, illetve többféle lehetőséggel támogatják majd a fiatalokat, mint például hangszerelési tanácsadás, vagy pályázatírás.

A Boon sajtódíját a miskolci Tzarbleeder kapta, akikről egyelőre annyit elárulhatunk, hogy olyan friss a formáció, hogy még koncertjük sem volt. Ennek ellenére már három lemeznyi anyagot írtak október óta a metal műfajban zenélő srácok. A velük készült bemutatkozó interjú hamarosan olvasható lesz itt a boon.hu-n.

Átadtuk a díjat a Tzarbleedernek, a zsűri tovább mókázik a háttérben

Tarolt a Bad Acrobats

A legtöbb felajánlott díjat a budapesti Bad Acrobats formáció nyerte meg, az első helyezéssel egyetemben. A fiatal bandának van miskolci kötődése is: a dobos, Mikolai Petra a városból származik, ezt demonstrálva pedig Avas feliratú pólóban ütötte a bőröket. Nagyon profi műsort adtak elő, simán hihető róluk, hogy egy külföldi nagy zenekart hallgatunk, az előadásuk pedig pörgős, vidám volt, a közönség igazi fesztiválon érezhette magát. Természetesen őket is elcsíptük pár szóra.

Békés Fanni, a Bad Acrobats énekese átveszi a díjat

– Nagyon örülünk, ez elképesztő! Egyáltalán nem számítottunk rá, hiszen mindig csak beletettünk a kosárba, de kivenni belőle eddig nem sikerült, most azonban beért a munkánk gyümölcse, és ez hatalmas boldogsággal tölt el bennünket – mondta Békés Fanni énekes. – Az egyik legjobb, hogy mi is lehetőséget kaptunk, hogy fellépjünk a Helynekemben. Nagy vágyunk volt ez, mert szeretjük a helyet, voltunk már itt bulizni, és mindig állati jó a hangulat, most pedig fellépőként is megtapasztalhatjuk, milyen egy itteni koncert – tette hozzá Fanni. Ez a siker most annyira felbátorította őket, hogy fognak még pályázni, az országos döntőn túl is. Azt is elárulták, hogy október 31-én a Collinsban lesz koncertjük, előtte újra beszélgetünk majd velük, mi történt velük azóta.

A helyezettek:

1. Bad Acrobats

2. Inercy

3. Róka Lánya

Erős mezőny

– Borzasztóan erős mezőny volt, szinte verekedés volt a zsűritagok között miután visszavonultunk dönteni – mesélte viccesen Károly Tamás producer, stúdiós szakember, a zsűri tagja. – Nehéz ilyenkor kiosztani a díjakat, mert rengeteg jó zenekar volt, és nem könnyű ilyenkor azt mondani, hogy ők voltak a legjobbak. De azt hiszem, sikerült úgy kiosztanunk a díjakat, hogy mindenkinek testhezálló legyen és arányos is maradjon; ez utóbbit főleg nehéz eldönteni. Ezúton is szeretnék gratulálni minden zenekarnak, mert iszonyatosan királyok voltak – értékelte a napot.

Munkában a zsűri

– Csak Remot tudom ismételni, aki azt tanácsolta a zenészeknek, hogy jöjjenek, csinálják folyamatosan, pályázzanak, vegyenek részt tehetségkutatókon, nyomuljanak, mert lehet, hogy most nem nyertek, de bármikor van rá esélyük. Mert ez nem azt jelenti, hogy általában nem voltak elég jók, hanem ebben a mezőnyben volt náluk jobb. Érdemes mindig próbálkozni, hiszen más körülmények között fordulhat a kocka – biztatott mindenkit újra.

(A borítóképen: A színpadon a Deflect együttes)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában