fagylalt

2020.08.01. 18:00

Jéghideg história történelmi hősökkel

Eddig is gondoltuk, hogy a fagylalt jelentős múlttal rendelkezik, de az talán meglepő, hogy ötezer évre nyúlik vissza a története.

Apagyi Beáta és Novák Krisztina

Fotó: Vajda János

A fagylalt jelentős múlttal rendelkezik, de az talán meglepő, hogy ötezer évre nyúlik vissza a története.

A tehetős kínaiak már ekkor fogyasztottak hóból, tejből, jégből, gyümölcsökből és fűszerekből kevert jeges édességet, ami – egyesek szerint

az egyiptomiak, mások szerint az arabok és a perzsák közvetítésével – később a földközi-tengeri országokban is megjelent.

Híres rajongók

Nagy Sándor uralkodó, hadvezér a katonáival is megosztotta élénkítő hatása miatt, Hippokratész orvosságként ajánlotta, úgy gondolta, hogy felélénkíti a testnedveket, Néró császár pedig több száz kilométerről is képes volt jeget hozatni az elkészítéséhez. A Római Birodalom bukása után a XIII. században bukkant fel újra Európában: Marco Polo több fagylaltreceptet is magával hozott utazásairól.

Hideg nyalatból fagyi

A világ első nyilvános fagylaltozója a párizsi Cafe Procope volt, ami egyébként ma is létezik. Kezdetben kizárólag citrom ízesítésben árulták. Vendégeik közé tartozott: Voltaire, Rousseau és Napóleon.

Hajtásért ingyengombócok

Hogy hazánkba hogyan jutott el, arról megoszlanak a vélekedések. Az egyik verzió szerint Aragóniai Beatrix udvartartásával érkezett, egy másik történet arról szól, hogy a hódoltság idején török mozgóárusoktól lehetett „mézízű sörbetet” vásárolni, a harmadik változat szerint pedig az osztrákok közreműködésével jutott el. Sokáig csak „jegeczedett” tejhabnak, hideg nyalatnak vagy fagyosnak nevezték. A kézi hajtású fagylaltgépeket pedig az ingyengombócban reménykedő gyerekek hajtották.

Az első hazai fagylaldát a pesti belvárosban nyitotta bizonyos Peter Fischer, ahol Deák Ferenc különösen a gránátalma ízűt szerette.

A Régi Szavak Szótárában a fagylalt szó jelentése: lehűt, fagyaszt. A fagylalt szavunk ebből az igéből alakult át. Játékos szórövidítéssel és kicsinyítő szóképzéssel kapjuk meg a fagyit mint a szó becézett alakját.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában