Szoptatás világhete

2020.08.08. 13:30

Házhoz mennek a tejért

Életmentő lehet az anyatej, még akkor is, ha nem a saját édesanyától származik.

Nagy-Hankó Krisztina

A woman nurses her child, during a public event to promote the benefits of breastfeeding, during the World Breastfeeding Week held in Palma de Mallorca, on October 7, 2018. (Photo by JAIME REINA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Országosan és Miskolcon is 1954 óta van nőitej-gyűjtő állomás, ennek az volt a célja kezdetben, hogy azoknak a csecsemőknek tudjanak segíteni, akiknek a fejlődése, életben maradása anyatej nélkül nem volt biztosítható. Ez a feladat teljes egészében megmaradt – mondta Lupkovicsné Eperjesi Edit, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központi kórház megyei nőitej-gyűjtő állomás vezető védőnője. Most is az a cél, hogy az egészséges anyukáktól begyűjtsék az anyatejet a gyermekek számára. Olyan kismamák adhatnak le, akik napi 200 milliliter többlettel rendelkeznek, és szoptatják gyermeküket.

A területi védőnő ajánlásával és közvetítésével jelentkezhetnek az állomáson az édesanyák. A tejleadás elengedhetetlen feltétele a biztonság, minden fázisban erre törekszenek – hangsúlyozta a vezető védőnő. A jelentkezést követően családlátogatáson felhívják a figyelmet a higiéniai és táplálkozási tudnivalókra, helyes életmódra. Majd vizsgálatokon kell átesnie, hiszen csak egészséges, negatív leletekkel rendelkező nő adhat le anyatejet. Mindenféle káros szenvedélyektől mentesnek kell lennie, gyógyszert nem szedhet, még a kávé is csak minimálisan megengedett. Ugyanis a túlzott koffeinbevitel nem jó a babának. Amíg saját gyermeke be nem tölti a 12 hónapot, addig adhat le anyatejet, amiért minden alkalommal házhoz megy a kórház munkatársa. Az anyatej literjét 2700 forintért veszik át.

Vizsgálják és pasztőrözik

A nőitej-gyűjtő állomáson nem öntik össze a különböző helyről származó tejeket, mindegyiket külön pasztörizálják. Ha a kismamának 3 hónapos csecsemője van, akkor a tejét szintén egy 3 hónapos csecsemőnek adják, hiszen a tej összetétele folyamatosan változik. Az anyatejet gyermekorvos írja fel az édesanyának. A jogszabályok szerint koraszülött, kis súllyal született, illetve beteg csecsemők kaphatják, a betegség lehet táplálkozási allergia, esetleg felszívódási zavar. Továbbá olyanok, akik a Gyermekegészségügyi Központban fekszenek hasi műtétet vagy egyéb beavatkozást követően. Ez akkor is jár, ha az édesanya valamilyen saját betegsége miatt nem tudja szoptatni csecsemőjét. A gyermek nyolc hónapos koráig kaphat receptre lefejt donortejet – tette hozzá a szakember. Vannak olyan esetek, amikor a csecsemőtápszer, bármennyire korszerű az összetétele, nem tudja pótolni az anyatejes táplálást. Ezek az esetek pedig ilyenek, ezért is van nagy szükség a gyűjtőállomáson folyó munkára és az édesanyákra, akik felajánlják anyatejüket.

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: Spanyolországban is eszik a baba, ha megéhezik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában