fagylalt

2020.08.01. 15:30

Harminchat éve csokoládé a csoki

A nyári melegben Alsózsolcán 36 éve mérik a gombócokat.

Nyikes Zita

Udvari József

Fotó: Vajda János

Józsi bácsi fagyizója igazi gyülekezőhely Alsózsolcán, a gyerekek kedvence. Ahol a hagyományos ízek mellett új, divatos ízek, mint a toffee karamell vagy az azzurro is kapható.

Tapasztalatból tudja

– Szóltam is, hogy készen van a toffee karamell, amikor az egyik ismerős család fiatal tagja megrendelte, és jött a vendégem családostól – meséli Udvari József. – Citrom, csokoládé, vanília és puncs mindig kapható – mutatja a hűtőpultot.

Józsi bácsi már bekeverte a vaníliafagylaltot érkezésünk előtt. És hiába faggatjuk az összetevőkről, nem árulja el. Addig jutunk, hogy tej, cukor, vanília. És a tapasztalat, jegyzi meg mosolyogva.

– Bourbon vanília – teszi hozzá, ami látszik is az apró fekete szemcsékből.

Három kilogrammnak megfelelő mennyiségű massza kerül a keverőgépbe mintegy tizenöt percre. Ha jó idő van, akkor hamar elfogy a nyári hűsítő finomság. De nemcsak helybeliek jönnek, hanem a környező településekről is érkeznek a fagylalt szerelmesei.

Harminchat éve kezdték családi vállalkozásként a fagy­laltozót. Józsi bácsi pedig, amióta nyugdíjba vonult, ahogy ő fogalmaz: főállású fagyizós. A nyolcvanhárom éves idős úr azt mondja, hogy a csokoládé legyen csokoládé, ezért háromféle csokoládé is belekerül a masszába. A puncsba viszont nem teszi bele a mazsolát, csak a fagylalt tetejét szórja meg vele, mert a mazsolát nem mindenki szereti.

1 forint 50 fillér

– Mi változott az elmúlt 36 év alatt? – kérdezzük.

– Amikor kezdtük, 1 forint 50 fillér volt egy gombóc. Most 200 forintért adjuk. Többet dolgozom, kevesebb haszonnal. Csak úgy lehet ezt csinálni, ha az ember szereti a gyerekeket – meséli Józsi bácsi.

Közben elkészül a keverőben a massza. A mélyhűtőből előkerül egy előre behűtött edény, abba folyik a mintegy mínusz 14 fokos fagylalt. A műhelyben felfedezünk egy régi mérleget.

– Ami jó, azt minek cseréljük – jegyzi meg Józsi bácsi.

Megtudjuk: Józsi bácsi is szereti a fagylaltot. Nem ritka, hogy akár tíz gombócot is megeszik egy meleg napon. Nincs egyedül a fagylalt iránti szeretetével: van egy vendége, aki minden vasárnap elvisz húsz-húsz gombócot.

Hogy mindenki megértse

A fagyizó délután benépesül. Az óvodából hazafelé a gyerekek betérnek. Színre választanak, ezért színes lapokon szerepelnek az ízek. A csoki barnán, a puncs rózsaszínűn, a zöldalma zöldön. Azoknak a törzs­vendégeknek, akik még nem tudnak ol­vasni.

Józsi bácsi, miközben meséli a fagyis történeteket, elgondolkodik a napos délelőttön, bízva, hogy megmarad a 25 fok feletti jó idő a hétvégi esős napok után, és hozzáteszi:

– Még egy csokit muszáj keverni, mert ha elfogy, akkor hiányolni fogják a gyerekek – mondja.

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: Udvari József)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában