2020.08.16. 15:00
Finom a „kis sajtos falat”
A quesadilla a mai napig kedvelt étel a mexikói konyhában: mi is elkészítettük.
Forrás: Shutterstock
A quesadilla – amelynek jelentése „kis sajtos falat” – Mexikó északi és középső részéből származik, és először a 16. században jelent meg. A kukoricatortilla, a quesadilla tésztája már az aztékok körében is népszerű volt. Megtöltötték tökkel, és édes desszertként agyagkemencékben sütötték. Így született a quesadilla, amelynek népszerűsége gyorsan növekedett, és a mai napig kedvelt étel maradt a mexikói konyhában.
Különböző hatások
A későbbiekben számos más kultúra és konyha is hozzájárult az ételhez, amelyet ma quesadilla néven ismerünk. 1521-ben a spanyol telepesek juhokat, bárányokat és teheneket vittek magukkal Új-Spanyolországba, vagyis a mai Mexikóba. Megismertették az őslakosokat a sajttal és más tejtermékekkel, akik így a tortillába a tök mellé már sajtot is tettek. Spanyolországban sertés- és marhahúst is töltenek a quesadillába, de mielőtt a spanyolok megérkeztek Mexikóba, a hús ritkán képezte az őslakosok étrendjének a részét. A Oaxaca-sajt, amelyet Mexikóban tesznek a quesadillába, egy félkemény tehénsajt, amely hasonló, mint a mozzarella. Előállítási módszerét a dominikai szerzetesek vezették be.
Napjainkban a quesadillát grillezés előtt megtöltik sajttal és más ízletes összetevőkkel, mint a hús, fűszerek és zöldségek.
Quesadilla, ahogy én készítem
Hozzávalók 4 személyre:
1 evőkanál zsír
1 kis fej vöröshagyma
20 dkg darált sertéshús
65 g sűrített paradicsom
65 g ketchup
fél kávéskanál bazsalikom
fél kávéskanál oregánó
fél kávéskanál kakukkfű
fél kávéskanál bors
fél kávéskanál ételízesítő
350 gramm kukorica
1 nagy piros kápia paprika
40 dkg trappista sajt
2 doboz tejföl
1 csomag nagy kukorica-tortillalap
A töltelék elkészítése:
Egy edényben megolvasztjuk a zsírt, rátesszük az apróra vágott hagymát és üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a darált húst, és fehérre pároljuk. Megfűszerezzük, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a ketchupot, megkeverjük és felöntjük annyi meleg vízzel, amennyi ellepi. Ismét megkeverjük, és 3/4 puhára főzzük. Rátesszük a kukoricát és a felkarikázott paprikát, majd amikor jól puhára főtt, akkor lehúzzuk a gázról és leöntjük róla az összes levet.
A quesadilla elkészítése:
A kerek kukorica-tortillalapot megszórjuk reszelt sajttal, és rátesszük a langyos tölteléket. Egy nagyobb, nyeles teflonedénybe teszünk egy kis vajat, megolvasztjuk, és kis lángon ráhelyezzük egy lapát segítségével a tortillát a töltelékkel együtt. Amikor a sajt már olvad, a lapáttal félhold alakúvá hajtjuk, és picit még mindkét oldalán sütjük, majd négy szeletre vágva tálaljuk. Tejfölbe mártogatva fogyasszuk!
(A borítóképen: Ha egyszer elkészítjük, utána könnyen kedvencünkké válhat a quesadilla)