Ízvilág

2020.08.16. 15:00

Finom a „kis sajtos falat”

A quesadilla a mai napig kedvelt étel a mexikói konyhában: mi is elkészítettük.

Novák Krisztina

Forrás: Shutterstock

A quesadilla – amelynek jelentése „kis sajtos falat” – Mexikó északi és középső részéből származik, és először a 16. században jelent meg. A kukoricatortilla, a quesadilla tésztája már az aztékok körében is népszerű volt. Megtöltötték tökkel, és édes desszertként agyagkemencékben sütötték. Így született a quesadilla, amelynek népszerűsége gyorsan növekedett, és a mai napig kedvelt étel maradt a mexikói konyhában.

Különböző hatások

A későbbiekben számos más kultúra és konyha is hozzájárult az ételhez, amelyet ma quesadilla néven ismerünk. 1521-ben a spanyol telepesek juhokat, bárányokat és teheneket vittek magukkal Új-Spanyolországba, vagyis a mai Mexikóba. Megismertették az őslakosokat a sajttal és más tejtermékekkel, akik így a tortillába a tök mellé már sajtot is tettek. Spanyolországban sertés- és marhahúst is töltenek a quesadillába, de mielőtt a spanyolok megérkeztek Mexikóba, a hús ritkán képezte az őslakosok étrendjének a részét. A Oaxaca-sajt, amelyet Mexikóban tesznek a quesadillába, egy félkemény tehénsajt, amely hasonló, mint a mozzarella. Előállítási módszerét a dominikai szerzetesek vezették be.

Napjainkban a quesadillát grillezés előtt megtöltik sajttal és más ízletes összetevőkkel, mint a hús, fűszerek és zöldségek.


Quesadilla, ahogy én készítem

Hozzávalók 4 személyre:

1 evőkanál zsír

1 kis fej vöröshagyma

20 dkg darált sertéshús

65 g sűrített paradicsom

65 g ketchup

fél kávéskanál bazsalikom

fél kávéskanál oregánó

fél kávéskanál kakukkfű

fél kávéskanál bors

fél kávéskanál ételízesítő

350 gramm kukorica

1 nagy piros kápia paprika

40 dkg trappista sajt

2 doboz tejföl

1 csomag nagy kukorica-tortillalap

A töltelék elkészítése:

Egy edényben megolvasztjuk a zsírt, rátesszük az apróra vágott hagymát és üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a darált húst, és fehérre pároljuk. Megfűszerezzük, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a ketchupot, megkeverjük és felöntjük annyi meleg vízzel, amennyi ellepi. Ismét megkeverjük, és 3/4 puhára főzzük. Rátesszük a kukoricát és a felkarikázott paprikát, majd amikor jól puhára főtt, akkor lehúzzuk a gázról és leöntjük róla az összes levet.

A quesadilla elkészítése:

A kerek kukorica-tortillalapot megszórjuk reszelt sajttal, és rátesszük a langyos tölteléket. Egy nagyobb, nyeles teflonedénybe teszünk egy kis vajat, megolvasztjuk, és kis lángon ráhelyezzük egy lapát segítségével a tortillát a töltelékkel együtt. Amikor a sajt már olvad, a lapáttal félhold alakúvá hajtjuk, és picit még mindkét oldalán sütjük, majd négy szeletre vágva tálaljuk. Tejfölbe mártogatva fogyasszuk!

(A borítóképen: Ha egyszer elkészítjük, utána könnyen kedvencünkké válhat a quesadilla)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában