szárnypróbálgatás

2020.08.02. 10:00

A kirepülés veszélyes is lehet

A szárnypróbálgató gólyákra számos veszély leselkedik a településeken.

Detzky Anna

Gólya madár mezőgazdaság traktor legelő kaszáló alföld hortobágy vándormadár 2020 07 04 Fotó: Kállai Márton

Forrás: MW

Fotó: KÁLLAI MÁRTON

Javában tart a kis gólyák kirepülése és első szárnypróbálgatása. Sajnos az ügyetlenebbek sok esetben ilyenkor össze is törik magukat. Egy hete a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park őrszolgálatának területéről érkezett két gólya a Mályi Madármentő Állomásra. Ők ketten kisebb zúzódásokkal megúszták a kalandot, de vannak olyan gólyácskák is, akik súlyosan megsérülnek, mint például a nyílt felkarcsont töréssel mentett tiszakeszi fióka. Rajta kívül többek között Tiszaszederkényből, Hejőkeresztúrból és Igriciből hoztak el sérült gólyanövendékeket a madármentők.

- A fehér gólya fokozottan védett és a baleseteit zömében annak köszönheti, hogy nem természeti környezetben él – magyarázta Lehoczky Krisztián Mályi Madármentő Állomás vezetője. – Tehát a Mályi Madármentő Állomás nem avatkozik be a természetes kiválasztódásba a tevékenységével, hanem próbálja kompenzálni az épített településeken rejlő, vadmadarakra leselkedő veszélyeket.

Kritikus időszak

Nyáron minden évben megszaporodnak a balesetes kis gólyák.

- Július harmadik hetében kezdődik a kirepülési időszak és két-három hétig tart, mire a fiatal gólyák teljesen önállóvá válnak és megtanulnak vadászni is. Az első szárnypróbálkozásnál szokott baj történni. Jobb esetben csak zúzódásokat szenved el a madár, rosszabb esetben törései is lehetnek. Befogás után jellemzően egy terményes zsákba csomagolva szállítjuk őket az autóban, amíg a telephelyünkre érünk velük. Így puhán fekszenek és a rázkódás következtében nem sérülnek tovább, de elrepülni sem tudnak. A kertünkben szabadon sétálhatnak. Felgyógyulásukat követően pedig elengedjük őket egy olyan területen, ahol nincsenek villanyvezetékek. Az egyik nyékládházi mentettünk például már magától kirepült a kertünkből – számolt be a madármentő.

(A borítóképen: A gólya röpte)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában