Állatkertek Éjszakája

2020.08.31. 12:00

A denevéreket is meghallgathatták

A napközben kissé lustának tűnő éjszakai állatok végre megmutathatták aktív oldalukat is.

Novák Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

Több százan voltak az Állatkertek Éjszakáján a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban, ahol változatos programokkal fogadták a látogatókat.

– Tizennégy évvel ezelőtt, akkor még ÉjszakáZOO néven, tartottunk először éjszakai rendezvényt – tájékoztatta lapunkat Veress Tamás, gyűjteményi vezető. – Amikor a Magyar Állatkertek Szövetsége – Állatkertek Éjszakája néven – országosan közös programmá tette, természetesen mi is csatlakoztunk.

Fáklyákkal az erdőben

Az állatkerti sétányok hangulatos megvilágosítását – autentikusan – fáklyákkal oldották meg. Az éjszakai etetéseken a természetben éjszaka is aktív állatok kerültek a figyelem középpontjába. Nagy sikert arattak a barnamedvék, a perzsa leopárdok és a tigrisek, amikor „levadászták a zsákmányukat”, ami az aznapi eledelüket képező marha vagy csirkehús volt.

A kedvencek közé tartoztak a vörös rókák, amelyek közül a nőstény, a fajtára nem jellemző módon, szeret fára mászni és – a látogatók legnagyobb örömére – ezt péntek este is bemutatta. Az est sztárjai voltak a kúszósülök is, ahol egy új nősténnyel és a régi nőstény, Dancing hímnemű kicsinyével bővült a két fős csapat. Az állatsimogató kecskéi pedig az éjszakai alvást is kihagyták a ZOO-csemege kedvéért.

Hallhatóvá tették a hallhatatlant

A „nem szeretem” állatok közül a felnőttek és gyermekek körében egyaránt népszerűek voltak a kígyók – mint a boa, a vörös királysikló és a sávosfarkú sikló – amelyek most testközelbe kerültek és meg is lehetett őket érinteni. Kint volt még a szakállas agáma, a kéknyelvű szkink és a madárpók is.

A Bükki Nemzeti Park munkatársai pedig, egy speciális készülékkel, az emberi fül számára is hallhatóvá tették a közelben – ultrahangok segítségével – kommunikáló denevéreket.

(A borítóképen: Érdeklődtek az állatok is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában