bodrogkeresztúri gólyák

2020.07.08. 10:00

Videó: Gólyaszomszédok költöztek be

A legendás Fülöp gólya halála óta Bodrogkeresztúr ismét fajtársai kedvelt lakóhelye lett.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A település lakói olyan szeretettel veszik körül a főutcán tömegesen fészkelő gólyákat, mintha a szomszédaik lennének. A polgármesteri hivatal folyamatosan együttműködik az Aggteleki Nemzeti Parkkal is.

– Bodrogkeresztúrra jellemzőek az itt költő gólyapárok, mert bőséges táplálékot találnak a környéken. Településünknek volt az ikonikus alakja Fülöp gólya is, aki 12 évet töltött nálunk, úgy, hogy télen sem repült el – mondta Rozgonyi István polgármester. – A falu mindennapjait átszövi a gólyák jelenléte, de nagyon nagy segítség számunkra az Aggteleki Nemzeti Park és Serfőző József tevékenysége. Ő közel száz településen figyeli meg a gólyákat és megállapította, hogy 2012 óta nőtt a gólyapopuláció száma nálunk. A két hete végzett felmérés alapján 28 fészek található Bodrogkeresztúrban. Ezekben 23 pár és 1 magányos gólya lakik és 21 pár nevel összesen minimum 57 fiókát.

Gólyaállványt tesznek ki

A település lakói éberen ügyelnek a gólyák biztonságára.

– Nem régen kaptam az információt, hogy sikerült az emlékműnél fészkelő gyűrűs gólya számát leolvasni. Kiderült, hogy ezt a gólyát tavaly, Miskolcon, a Martin-kertvárosban gyűrűzték meg. Négyéves és idén már nem lettek fiókái, mert későn állt párba. Ha azt észleljük, hogy új gólyafészek van a faluban és még nincs alatta gólyaállvány, akkor felvesszük az Aggteleki Nemzeti Parkkal, vagy az Émásszal a kapcsolatot. Emellett a lakosság is védi a fészkeket és szívesen elvégzik az ezzel járó takarítási munkát is. Évente 10-15 bejelentés érkezik a polgármesteri hivatalhoz, hogy sérült gólyát láttak és intézkedjünk. Viszonylag gyakori a téves riasztás, ami annak köszönhető, hogy az emberek a szelíd, vagy éppen repülni tanuló gólyát sérültnek nézik – magyarázta Bodrogkeresztúr polgármestere.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában