Motoros Huszárok Barátai

2020.07.23. 12:00

Van, aki vigyázzon rájuk az úton

A motoros közösség a koronavírus után egy szentmisén találkozott először, igazi nyári helyszínen.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

A motorosok életmódjukból kifolyólag nyitott gondolkodású emberek. A Motoros Huszárok Barátai társaság főszervezője rendszeresen szervez jótékonysági céllal egyházi kötődésű eseményeket is. Június utolsó szombatján például motoros szentmisét tartottak Tiszafüreden az Albatrosz kempingben, az ország minden tájáról és határon túli magyar területekről is érkező közel 200 fő részvételével, ahol a járgányok és gazdáik kaptak áldást. A résztvevők ezen az alkalmon 2 liter benzin árával járultak hozzá egy nehéz helyzetbe került motoros társuk megsegítéséhez. Miskolci barátaik pedig, a Moto Caritas Alapítvány, akik korábban szintén a huszárokat erősítették, szombaton a Szent István téren tartottak jótékonysági motoros szentmisét egy beteg kislány gyógykezelésére, amiről július 16-ai lapszámunkban írtunk.

Hétköznapok missziója

– Igyekszünk olyan programokat szervezni a magyar motoros közösségnek, amelyek bensőségesebb tartalommal bírnak – mondta Rimóczi Béla, a tiszafüredi esemény szervezője, a Motamot Alapítvány volt elnöke. – Más vallási tartalmú alkalmakat, zarándoklatokat is meghirdetünk a Facebook-oldalainkon. Úgy szoktam jellemezni ezeket a 300-400 fős motoros találkozókat, hogy az erotika helyett keresztelőt, az esti koncert helyett pedig szentmisét tartunk. Maga a Motoros Huszárok Barátai közösség is a Csíksomlyói búcsú és egy jótékonysági esemény apropóján verődött össze, amikor Böjte Csaba árváit látogattuk meg Déván, annak ellenére, hogy koránt sem mindenki hívő. Jó magam viszont már 14 éves koromban megszereztem az első jogosítványomat és az átkosban úgy nőttem föl, hogy délután négyre örsi gyűlésre mentem, este hatra pedig ministrálni. Úgy gondolom, hogy, amit gyermekkorában magába szív az ember, az nem múlik el nyomtalanul. Szerintem a vallás olyan plusz, amin keresztül a nem igazán ájtatos motorosok is kaphatnak valamiféle életvezetést.

Szerzetesek is motoroznak

A motorozásnak már vannak hagyományai egyházi körökben.

– A résztvevőket most arra kértük, hogy egyénileg érkezzenek meg motorral a helyszínre, mert a szervezett vonuláshoz külön engedélyt kell kérni a rendőrségtől. Néha nagyobb kirándulások alkalmával rendőri kíséretet is kapunk. A misét a tiszafüredi plébános, Baranyák Béla atya tartotta, akivel már régóta ismerjük egymást és teljes mértékig magáénak vallja a hétköznapi evangelizáció szellemiséget, amit szervezőként képviselünk. Ő nem motoros, de szimpatizál velünk, viszont más atyák, például a pálos szerzetesek közül sokan maguk is motoroznak. Ez most egy egy napos program volt, ami esti beszélgetésbe és közös pizzázásba torkollott – fűzte hozzá Rimóczi Béla.

(A borítóképen: Baranyák Béla áldotta meg a motorokat, motorosokat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában