alvás

2020.07.23. 17:30

Életminőségi kérdés az alvásunk

Rossz minőség és nem elegendő mennyiség jellemző az alvással töltött óraszámokra.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

A rossz minőségű, kevés alvás hatással van az egészségügyi állapotunkra, ugyanis gyengíti az immunrendszert, rontja az emlékezőképességet, befolyásolja a mentális és fizikai teljesítményt.

Különbségek és fázisok

Jelentős különbségek vannak a nyári és a téli alvási szokások között. Míg télen nem okoz problémát egy alapos szellőztetés, hogy visszahűljön a helyiség, ahol álomra hajtjuk a fejünket, addig nyáron csak a fülledt levegőt és bogarak millióit eresztjük be a nyitott ablakon keresztül. Svéd kutatás szerint, amikor hűvösebb van a hálószobában, hosszabban és mélyebben vagyunk képesek aludni, ezáltal másnap kipihentebbek és éberebbnek érezhetjük magunkat.

Alvás előtt a test hőmérséklete csökken, így az agy fel tud készülni a folyamatra. Azonban fontos, hogy ne legyen nagyon hideg, mert azzal megzavarhatjuk a REM fázist, amikor az agy magasabb központjai még dolgoznak. A REM fázisában történik meg például az ágy egyik oldaláról, a másikra való fordulás, amire másnap nem feltétlenül emlékszünk. A NREM- fázisban ezekért a tevékenységekért felelős központok kikapcsolnak, ennek első fázisa átmenetet képez az éber és alvó állapot között, amikor az álmosságérzet fokozódik, az agyhullámok és izmok aktivitása lassul.

Kevés alvással töltött óra

Judit tapasztalatait az okosóráján mért adatok támasztják alá. – Szerintem a legtöbb emberre jellemző, hogy nem alszik túl jól, én sem. Sokszor fájós nyakkal ébredek, nem érzem magam 12 óra alvás után sem kipihentebbnek. Éjszaka többször felkelek hosszabb-rövidebb időkre, ezt az okos óra egészen pontosan megmutatja. Az eredmények szerint kevesebb, mint hat órát töltök alvással. A mélyalvásra körülbelül 1 órát számol, legalább két felébredést észrevételez, amelyek 30, akár 40 percesek is lehetnek. Nos, nem értek teljesen a metódushoz, nem tudom, ezt mi alapján értékeli így, de ha hinni lehet a kütyünek, ez az eredmény kétségbeejtő. Férjem gyakran használ levendulapermetet elalvás előtt, rajtam nem segít az sem. Bár a téli időszak még nincs tesztelve az órával, de mivel akkor csak minimálisan fűtünk – a szomszéd lakások kellő mértékben melegítenek-, alaposan kiszellőztetünk lefekvés előtt érezve a jóleső hideget, biztos vagyok benne, hogy jobb értékek kerülnek majd az eszközöm kijelzőjére – állapította meg.

Ildikót három gyermeke tartja folyamatos ébrenlétben. – Nehéz összeegyeztetni három különböző korú, de még egészen kicsi gyermek alvási ciklusát. Mire az egyik elszenderedik, felriad a másik. Ennek köszönhetően az én esetemben nem beszélhetünk minőségi alvásról, rég éreztem már magam kipihentnek. A gyerekek esetében mióta folyamatosan itthon vannak, később fekszenek le este, ezáltal tovább alszanak reggel, de ha nagyon nagy a hőség, ők is rosszabbul viselik a körülményeket. A déli alváshoz próbálok megfelelően besötétíteni az alvóhelyiségekben, kiszellőztetni, és reménykedni abban, hogy egy vérszívó szúnyog nem zavarja meg az édes kis álmaikat. – meséli az édesanya.

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: Aludni jó! Jól aludni pedig még jobb)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában