Szolgálatra jelentkeznek

2020.07.08. 07:00

A katonai hivatás ismét vonzó

Harminc–negyven százalékkal többen érdeklődnek a Magyar Honvédség pozíciói iránt, mint tavaly.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Egyre több fiatal jelentkezik az igen változatos állásokra megyénkben is a Magyar Honvédséghez.

– Az utóbbi időben jobban fókuszba kerültünk. Egyrészt az egészségügyi válsághelyzetben betöltött szerepünk miatt, másrészt a zajló haderőfejlesztés okán – mondta Nagy Géza őrnagy, a 4. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda, azaz a miskolci toborzóiroda vezetője. – A honvédség az egyik legbiztosabb munkahelyet kínálja. Alapvetően életerős, tenni akaró embereket keresünk. Egy érettségivel rendelkező pályakezdő katona közel háromszázezer forintos fizetéssel számolhat. A klasszikus katonai pozíciókon kívül gépjárművezetőket, egészségügyi szakembereket, informatikusokat is el tudunk helyezni.

Jó kondiban jó állásba

A különböző szolgálati formáit másképpen kell toborzási szempontból megközelíteni.

– Nem mindegy, hogy az X, az Y, Z vagy az új alfageneráció munkavállalóit célozzuk-e meg. A képzési formák teljes palettája adott nálunk, és biztosítjuk az átjárhatóságot. Igyekszünk a megye összes középiskolájával kapcsolatot tartani. Pályaorientációs foglalkozásokat is szervezünk. Kínáljuk az altisztképzési rendszert és a tartalékos katonai szolgálati formákat. Szerződéses katona pedig minden nyolc általánossal rendelkező magyar állampolgár lehet, aki büntetlen előéletű, magyarországi lakóhelye van és megfelel az egészségügyi, pszichológiai és fizikai követelményeknek. A legkomolyabb elvárások a harcoló alakulatoknál lehetnek. Viszont egy fiatal, aki eddig sem hanyagolta el magát, néhány hónap alatt fel tud készülni a fizikai felmérésre – magyarázta az őrnagy.

A szakma szépsége

Tapasztalata szerint a jelentkezők többféle motivációval érkeznek. Némelyek célirányosan térnek be, mert a családjukban vannak katonaviseltek. Mások csak érdeklődnek.

– Nagy felelősségünk van abban, hogy testhezálló ajánlatokat tegyünk. A katonai szolgálat első körben mindig a felkészítésről, kiképzésről szól, illetve a különböző szakterületek specializációjáról. Tizennégy éves koromtól a katonai pálya elkötelezettje voltam, és huszonöt éve vagyok hivatásos katona. Szerintem aki ezt a pályát választja, annak a gondolkodásmódja, a hozzáállása és a haza iránti elkötelezettsége mindig ugyanaz marad. A szakma szépsége a változatosság. Sokfelé megfordulhat az ember külföldön, nemzetközi közegben is – fejtette ki a toborzóiroda vezetője.

Megyei pozíciók

A szerződéses katonák javarészt a debreceni lövészdandárhoz kerülnek.

– Megyénk nagy katonamúlttal rendelkezik, napjainkban mégis csak kis létszámú erővel vagyunk jelen. Kiemelném a 3. Gerinc Radar Mérőpontot Bánkúton, ahol Magyarország légtérellenőrzésének érdekében üzemeltetnek egy radarberendezést. Itt javarészt mérnökök, szaktechnikusok dolgoznak. Ezenkívül működik a toborzóiroda és egy területvédelmi zászlóalj. Ez utóbbi feladata a járásokban megalakult területvédelmi tartalékos századoknak a felkészítése és a közelmúltban létrehozott speciális önkéntes tartalékosok képzése, amelyre legutóbb huszonnégy fő jelentkezett – sorolta Nagy Géza őrnagy.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában