tehetség

2020.06.19. 17:00

Lenyűgözte a zsűrit a fiatal művész fotómontázsa

A miskolci Kalocsai Noé kiemelkedő eredményt ért el az Ökopolisz Alapítvány által meghirdetett „Élet a járvány után” elnevezésű alkotói pályázaton.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Forrás: Kalocsai Noé fotója

Fotó: m@rci

Hogyan változtatta meg a járvány az életedet? Mit tartanál meg a „régi” világunkból és mit csinálnál másként? Ezeket kérdezte az Ökopolisz Alapítvány a 10–24 év közötti fiataloknak szóló, „Élet a járvány után” című pályázatában. Versek, rajzok, festmények, esszék, novellák, slam-ek, kisfilmek és power point bemutatók egyaránt érkeztek a pályázatra, amelyben kategóriánként három-három nyertest és egy-egy közönségdíjast hirdetett a zsűri. A 14-18 évesek között a miskolci Kalocsai Noé a környezet védelméről, az offline világ sokszínűségéről és a mindent túlnövő szemétmennyiségről szóló fotómontázsa nyerte el a zsűri legtöbb szavazatát.

Zavarja a szemét

Noé jelenleg tizenegyedikes egy egri művészeti magániskolában, ahol mozgókép szakon tanul. Egy ismerőse hívta fel figyelmét a pályázatra, ami megtetszett a tehetséges fiúnak, így benevezett rá egy montázzsal.

– Azért is keltette fel a figyelmemet a pályázat, mert foglalkoztat a környezetvédelem, a túlzsúfolt élet. Sokat bicajozom, és korábban is feltűnt, hogy az utak mentén milyen sok a szemét, gyakorlatilag ez ihletett meg. A legfontosabb dolgok számomra a fényképezés, a mozgókép és a biciklizés, ezeket foglaltam bele az alkotásomba is. Nagyjából egy hét alatt elkészültem a pályaművel, aminek célja a figyelemfelhívás. A kukás képnél szerettem volna a sajátos szemszögemből megmutatni, milyen nagy probléma a szemetelés – mondta el érdeklődésünkre Noé.

Noé pályaműve

Nem ez az első verseny, amire jelentkezett a 16 éves fiú, tavaly az ózdi Digitális Erőmű is pályázatot hirdetett március 15-éhez kötődően, ahol második helyezést ért el.

– Annak a második helyezésnek is nagyon örültem, de erre a mostanira egy kicsit büszkébb vagyok, mivel ez országos pályázat volt. Már tavaly is gondolkodtam rajta, hogy jó volna környezetvédelmi témában alkotni valamit, úgyhogy jókor jött ez a lehetőség. A sok pozitív visszajelzés, a közönségszavazatoknál a biztatás és a családom támogatása nagyon jól esett, és arra ösztönöz, hogy folytassam. Évek óta készítek kezdetleges videókat, de ennyi visszajelzést egyikre sem kaptam még, nagyon jól esett – tette hozzá.

A jövőről

Kíváncsiak voltunk arra is, hogyan élte meg a pandémiás helyzetet a tehetség fiú.

– Szeretem az egyedüllétet, a magányt, de azért hiányzott a kollégium és a barátaim. Az online oktatás tetszett, azonban a szakmai tárgyakban olykor nehézségekbe ütköztünk, például nem volt elérhető otthon minden program, vagy más eszközök, amikkel dolgozunk. A többi tárggyal nem volt gond, sokat tanultam. Szabadidőmben természetesen bicajoztam, összesen 178 kilométert tekertem. Illetve gyakoroltam, utána olvastam azoknak a technikáknak, amik érdekelnek, és készítettem a képeimet – mesélte.

Noé elsődleges célja most a sikeres érettségi vizsga, utána vágó, vagy animátor szakmát szeretne szerezni, és minél hamarabb a saját lábára állni, egzisztenciát építeni. Teljes mértékben ezen a pályán képzeli el a jövőjét, s bár a filmeket jobban szereti nézni is, készíteni is, a fotóival jobb eredményeket ér el. Ezért mindkettőben igyekszik fejlődni, mert egyformán szereti a két alkotói tevékenységet.

Jelenleg három pályázata is függőben van a vírus miatt. Elmondása szerint nem szeret versenyezni, de abból szempontból mégis érdemes benevezni hasonló megmérettetésekre, hogy megmutathatja magát, megismerik, ami a jövőben lehet majd gyümölcsöző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában