Szobormustra

2020.06.29. 17:30

Lányok és asszonyok KolorCity utcáin

Kazincbarcikán nem csak a színpompás falfestményekben gyönyörködhetünk, köztéri szobrokkal is bőven találkozhat, aki a város utcáit rója. Ezek között jócskán akadnak nőalakokat ábrázoló alkotások is, ezeket mutatjuk most be.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Forrás: KDK

Fotó: Bányai Sándor

Nem Ádám

A 2016-os Színes Tízes ifjúsági alkotótáborban készült a Nem Ádám nevet viselő szobor, melyet a Mezey István Művészeti Központ mellett állítottak fel, a játszótér bejáratánál. A szobor egy színes fát ábrázol ami Évát, azaz nem Ádámot jelképezi. Érdekessége, hogy oldalán az alkotók tenyérlenyomatai is helyet kaptak. Alkotók: Blága Lili, Ezenwa Jennifer, Lázár Anna, Szabó Eszter, Tóth Judit, Tóth Enikő, Sándor Zsuzsanna, Kozma Luca, Rigó Alexandra, Szabó Lilla, Kovács Gabriella, Fignár Zoltán, Gerelyffy György, Fejes Soma Bogát. Kovács Gabriella művésztanárról korábban a boon-on is írtunk már.

Halmágyi István: Fésülködő nő

Fotó: barcikaihistorias.hu

A szobor az Észak-Magyarországi Regionális Vízmű Központjának udvarán található. Nyáron nehezen látható a köré ültetett nemesített sástól, de más időszakban közvetlenül a járdáról is jól látszódik. A szobor eredeti neve a Vízbe tükröző, de később a Fésülködő nő nevet kapta. A félmeztelen, ölében lágyan fodrozódó szoknyában álló kecses alak 1962-ben készült.

Somogyi József: Anyaság

Fotó: Tahin Gyula

Somogyi József bronzszobrát még 1963-ban helyezték el a mai Építők Úti Tagóvoda udvarán, egy medencében, de megsérült és oldalára dőlve feküdve találtak rá. Kazincbarcika egyik legnagyobb eszmei értékű köztéri szobrát Somogyi József egyik tanítványa, Győrfi Sándor karcagi szobrászművész restaurálta, és 2010-ben újra felállították, az alkotás Boldog béke és Anya gyermekével néven is ismert. Az expresszív alkotás pőre őszinteséggel mutatja be anya és gyermeke összefonódó kapcsolatát, ami egyszerre játékos, nyílt és természetes – akárcsak a meztelenség, ami az alakok ruhátlanságában is visszaköszön.

Mazúr József: Szűz Mária és Szent Bernadett

A szikszói fafaragó művész 2014-es alkotásai az Avilai Nagy Szent Teréz templom udvarán találhatóak. Szűz Mária egy betonból és terméskőből készült szoborfülkében található, vele szemben Szent Bernadett térdepelve imádkozik hozzá. Az alkotóval készült riportunk itt olvasható.

Ohmann Béla: Szüret

Fotó: Jávori István

Barcika egyik legrégibb köztéri szobra 1957-ből származik. A kútszobor a Fő tér irányából az északi oldal egyik kis parkjában áll, melyből esténként színpompás megvilágítással csobog a víz. A nőalak határozottan, büszkén tartja fején a szőlővel teli kosarat, kezében szoknyája csücske, mintha a szökőkút vizétől óvná.

Huszár Imre: Diana őzzel

Az egyik elsőként felállított és egyben az egyik legkedveltebb alkotás Kazincbarcikán Diana, a római mitológia vadászat istennője és négylábú kisbarátja, az őzike. „Ez a szobor üdítő, kellemes, bájos. Finom, fiatal nőiesség, sima, puha felületképzés jellemzi. Kedves színfoltja a város szívében elterülő Völgy-parknak. A szobrot mindenki ismeri a városban, ha máshogy nem, hát becenevén, Vas Manci néven” – írják róla a köztérkép.hu oldalon.

Osváth Mária: Lány

Osváth Mária szobrászművész Kecskés lány című kétfigurás, bronzhatású kútszobra, melynek peremén a 12 csillagjegy volt látható, hosszú évekig szép környezetben, a Gyermekek úti óvoda udvarán állt. A kompozíciót alkotó két figura ma már két különböző helyen található: a lány jelenleg a volt Márka ABC mellett áll, míg a kecskegida a Napsugár óvoda udvarán lelt új otthonra. Elhelyezésének évét a különböző források másképpen adják meg, de a legvalószínűbb időpont 1957. A szobor dinamikáját a lobogó szoknyás, szinte szaladó főalak mellett a spirál alakú medence is fokozza.

Puskás Éva: Ülő lány

Fotó: Bányai Sándor / KDK

A lágyan, könnyeden elnyújtózó nőalak homlokához emelt kis kezével inkább emlékeztet egy festményre, mint plasztikus szoborra. Az 1966-os szobor az Ifjúmunkás téren áll, három háztömb rejtekében. Különlegessége, hogy vélhetően ez a művész egyetlen köztéri szobra Magyarországon.

[eweb-voting id="4368884"]

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában