fronthatás

2020.05.06. 12:00

Amikor frontok jönnek és mennek. Megoldás?

Az év minden szakában kellemetlen, de tavasszal a legrosszabb.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Az időjárás-érzékenységnek több típusát különböztetjük meg. Azoknál, akik érzékenyen reagálnak a frontokra, a légnyomásváltozás közvetlenül a közérzetre hat, ami ingerlékenységgel, fejfájással, depressziós hangulattal járhat. Az is előfordulhat, hogy már jóval előbb, akár 48 órával a front érkezte előtt jelentkeznek a panaszok, többnyire ízületi fájdalom vagy migrén formájában. Az időjárás egyéb szervi betegségeket is okozhat, leggyakrabban reumát. Tünet lehet még a fáradékonyság, aluszékonyság vagy éppen álmatlanság, esetleg erős szédülés.

Erős tünetek

Vannak olyanok, akiknek a szervezete gyermekkoruktól kezdve jelzi a front érkezését. Egészen erős tüneteket produkálhatnak, mint a migrénes fejfájás. A frontra érzékeny emberek száma egyre nő. Az időjárás agresszívabb lett: az ózon, a kipufogógázok és a savas eső gondoskodnak a fokozódó időjárás-érzékenységről. Sokaknak krónikus betegség mellé jön. A magas vérnyomásos betegeknél vérnyomás-ingadozást lehet tapasztalni. Az epilepsziásokat inkább a hidegfront érinti érzékenyebben.

Ezek hagyományos népi gyógyászati tapasztalatok, nem tudományosan alátámasztottak, de az orvosi praxisban is ezt látjuk – mondta dr. Schuller Péter háziorvos. A rohamok és az ízületi fájdalmak is inkább a hidegfront alkalmával sokasodnak vagy erősödnek föl. A vérnyomásproblémával küzdőknek sajnos mindegy, nekik bármilyen időváltozás okozhat problémát. Döntően a szív- és érrendszeri betegek azok, akiket szinte kivétel nélkül érint a frontérzékenység. A számukra léteznek olyan tabletták, amelyeket csak egy-egy alkalommal, a vérnyomás kiugrásakor kell bevenni. Kifejezetten erre a célra alkalmazható gyógyszeres terápia azonban nincs – állapította meg a háziorvos.

A tünetek enyhítését gyógynövényes készítményekkel, fájdalomcsillapítókkal, étrend-kiegészítőkkel elérhetjük. Az emelkedő légnyomás szapora szívverést, szívtáji szorító fájdalmat is okozhat, ami megelőzhető rendszeres szaunázással vagy aromakúrával. A reumatikus fájdalmakon egy élénkítő szegfű- és rozmaringolajos masszázs segíthet.

Az orvos azonban leginkább az egészséges életmódban látja a megoldást. Az egészséges táplálkozás, a megfelelő testmozgás fontos, ahogy természetesen a káros szenvedélyek, a dohányzás kerülése is.

(A borítóképen: A front komoly fejfájást is okozhat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában