Multimédia

2020.04.24. 12:30

Fontosnak tűnő kérés: egyébként adathalászat

Gyanúsnak talált levelek mellékleteire se kattintsunk rá!

Detzky Anna

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A világjárvány miatt kialakult félelmekre és együttérzésre alapoznak a különböző szervezetek nevében küldött úgynevezett adathalász levelek.

„Ezek a levelek arra buzdítják az olvasót, hogy a linkre kattintva adják meg személyes és banki adataikat, illetve adakozzanak különböző jótékonysági célra. Tipikus példa erre az Egészségügyi Világszervezet, nemzetközileg használt nevén WHO nevében küldött, fontosnak tűnő információkat tartalmazó levél, amely rosszindulatú programokat kísérel meg telepíteni a számítógépekre. Az üzeneteket jellemzően nagyon sok ember e-mail-címére elküldik. Ezek többségében idegen nyelvű levelek, a magyar nyelvű fordítás helyesírási hibákat tartalmaz és az olvasó megszólítása általános. A küldő e-mail-címe megtévesztésig hasonlít az eredeti szervezet címére, és a logóját is felhasználják” – olvasható Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány és Szolgálat tájékoztatójában.

Hangsúlyozzák azt is: fontos tudatosítani, hogy a különböző járványügyi, egészségügyi szervezetek nem kérnek személyes és banki adatokat e-mailben. Ezért a szakemberek óva intenek bárkit attól, hogy bármilyen esetben is rákattintson számára gyanúsnak ítélt levelekben található linkekre. Ami pedig szintén fontos, hogy a gyanús levelek mellékleteit sem ajánlatos megnyitni és leölteni a számítógépre vagy laptopra – hívja fel a lakosság figyelmét a bűnmegelőzési alapítvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában