Kertművelés

2020.03.15. 14:00

Korábban pattantak a rügyek az idei tavasszal. Van-e okunk aggódni?

Akár jó termés is lehet belőle, de a fagy komoly kárt is okozhat még.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Az elmúlt hetekben többször írtunk már róla: az idei tél gyakorlatilag elmaradt, alig volt fagy, viszont a szokásostól magasabb volt a hőmérséklet már az év elejétől. Ennek lehetnek negatív következményei, hiszen a kártevők is könnyebben teleltek át. De azt is mindenki tapasztalhatja a kiskertjében, udvarán, hogy minden növénynél beindult a rügyfakadás is, ami szintén hordoz veszélyt magában.

Az időjárás kezében

Az erősebb fertőzés és az esetleges tavaszi fagy is jelentősen befolyásolhatja az idei, jelenleg jónak ígérkező gyümölcstermést – közölte a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke az MTI-vel. Télen kevés volt a csapadék, de az ország számos részén elegendő eső hullott késő ősszel, illetve februárban, ami talán kompenzálja a tavaly nyári és őszi aszályt. A gyümölcsök közül a legkorábban a kajszibarack kezd rügyezni, azt követik a bogyósok, majd a többi csonthéjas gyümölcs és az almatermésűek. A kajszibarack fejlődése a Dunántúlon már a virágzás előtt áll, az almánál pedig még csak rügyduzzadás, helyenként rügypattanás látszik.

Apáti Ferenc rámutatott, hogy az enyhe tél miatt nem gyérültek érdemben a kártevők áttelelő alakjai, és a talajban élő kártevők, rágcsálók sem. Emiatt idén tavasszal és nyáron erősebb fertőzésekre lehet számítani, de ennek mértékét vagy egyáltalán az erősebb fertőzések bekövetkeztét megjósolni jelenleg lehetetlen, mivel a fertőzések mértéke a tavaszi és nyári időjárás alakulásától is függ.

Az alelnök közölte, hogy a tavalyi aránylag gyenge gyümölcstermés kevésbé terhelte meg a fákat, így emiatt idén viszonylag jó virágzásra számít a legtöbb gyümölcsfajnál. Fennáll a lehetősége egy akár nagyon jó idei gyümölcstermésnek is, azt azonban az időjárás tavaszi és nyári alakulása határozza majd meg.

De van-e okunk valóban aggódni, tettük fel a kérdést Konkoly Andrea dísznövénykertésznek, a Dr. Park vezetőjének.

– A fagyok elleni védekezés elsősorban akkor válik szükségessé, amikor a növény faggyal szembeni érzékenysége megnő, például rügyképződéskor vagy rügypattanáskor. Rossz idő esetén az alma, a barack és a szőlő lehetnek a kár által leginkább érintett gyümölcsfajták, de helyenként az elmúlt években előfordult már az erdőben is látható következménye a tavaszi fagynak. A hideg a veteményben, szőlőben és gyümölcsben is kárt okozhat, de bízunk benne, hogy nem lesz komolyabb baj – mondta el érdeklődésünkre.

A füstöléses módszer

Ha már megindul a nedvkeringés a növényben, akkor szinte lehetetlen védekezni a fagy ellen. Az interneten elterjedtek az elmúlt években azok a felvételek, amelyeken szőlőkben, gyümölcsösökben tűzgyújtással igyekeznek megakadályozni, hogy fagykár érje a növényeket. De már itthon is több helyen használják a korábban, főleg a szőlőknél alkalmazott füstölőket a hideg tavaszokon a védekezésre, ez azonban a kiskertekben nehézkesebben használható. Vannak egyéni módszerek a fák, bokrok bebugyolálására is, azonban ezt egy nagy méretű fánál szintén nem lehet kivitelezni. Marad tehát a bizakodás, hogy idén tavasszal már nem jön nagy fagy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában