Multimédia

2020.02.09. 16:30

Okosan az okoseszközzel!

Az alkalmazások állandó lelkiismeret-furdalást okozhatnak az embernek.

Pap Gyula

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Némileg megrendülhet a bizalom a fitnesz­ben egyre nagyobb teret követelő okoseszközökben, mivel egyes vélekedések szerint használatuk kapcsolatban állhat étkezési zavarok kialakulásával.

A fitnesz és az edzőtermi tevékenység nemcsak nálunk, hanem világszerte virágkorát éli.

Az iparágban rohamos gyorsasággal terjednek a különböző kütyük és alkalmazások, amelyek segítségével visszajelzést kaphatunk a legfontosabb testi paraméterekkel kapcsolatosan. Nyomon követhetjük, hogy sportolás közben hogyan változik a vérnyomásunk és a pulzusunk vagy éppen mennyi kalóriát égetünk el. Másodpercek alatt letölthetünk jobbnál jobb alkalmazásokat okostelefonunkra, ám aki ennél többre vágyik, könnyen beszerezhet okosórát vagy okoskarkötőt – számol be a csupasport.hu.

Vannak veszélyei

Mindmáig úgy tudtuk, a sportolás és a rendszeres testmozgás nyomon követése kütyükkel és alkalmazásokkal csakis hasznos lehet, mivel arra sarkall minket, hogy minél többet mozogjunk és életmódot váltsunk. Ugyanakkor kevesen gondolnánk, hogy az okoskarkötők használata árthat is. Legalábbis erre hívja fel a figyelmet a brit Independent napilap írása, amely szerint a fitneszedzők körében igencsak népszerű okoskarkötők, a fitness trackerek étkezési zavarok kialakulásához is vezethetnek.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, ne vegyük túl komolyan, amit a karunkra csatolt kütyü kijelez.

A témában számos vizsgálatot végeztek, amelyek közül több is meglepő eredménnyel zárult. A nyomon követő eszközöket használók körében nagyobb azok aránya, akik elégedetlenek a testükkel és rendszertelenül étkeznek.

Inkább segítenek

Az applikációk fejlesztői ezzel ellentétben állítják, az eszközök nem ártanak, sokkal inkább segítik a felgyógyulást a különböző étkezési zavarokból.

A különböző étkezési zavarok kialakulásának természetesen számos oka lehet, felelőtlenség lenne állítani, hogy a kalória- és kilométer-számlálás a betegség kialakulásához vezethet. Valószínűbb azonban, hogy a testmozgás nyomon követése kevesebb táplálékbevitelre ösztönözheti az arra hajlamosakat.

Tény, az okoskarkötők és applikációk egyfajta nyomást helyeznek az emberre, és arra figyelmeztetnek, hogy együnk még kevesebbet, mozogjunk még többet, aminek hosszú távon egészségkárosító hatása lehet.

Az erre a célra kifejlesztett okoskarkötők és alkalmazások állandó lelkiismeret-furdalást okoznak az embernek, amikor éppen nem tudja teljesíteni az aznapi penzumot. Szerencsére sokan felismerik, hogy a nyomon követő eszközök milyen csapdát rejtenek, és maguktól döntenek úgy, többet nem használják őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában