Évgyűrűk

2020.02.23. 15:00

Iskolapadba ülnek az idősek újra és újra

Idősek számára nyújt ismeretterjesztési lehetőséget a 11. Szépkorúak Akadémiája a tavaszi félévben is.

Detzky Anna

Február elején újraindult a Miskolci Egyetem és a MINŐIES Alapítvány szervezésében az időseknek meghirdetett szabadegyetem, amely felsőoktatáshoz hasonló keretek között fogadja a szépkorúakat.

Szerte az országból

– A második félév változatos tematikáját úgy állítottuk össze, hogy a Miskolci Egyetem minden karát meg tudják ismerni a résztvevők, akik a Szépkorúak Akadémiáján töltik a péntek délutánjaikat – tájékoztatott Matiscsákné dr. Lizák Marianna fő szervező, a MINŐIES Alapítvány elnöke.

Az ötven év fölötti érettségizettek jelentkezhetnek.

– Többek között az univerzumról, a népbetegségekről, gyógynövényekről, a Bükk hegységnek a földtanáról, a műanyagokról az Európai Unióról is szó lesz. Bár érettségi a bemeneti feltétel, de sok többdiplomás is csatlakozott hozzánk. Foglalkozások tekintetében többen nyugalmazott pedagógusok, akik szeretnék fejleszteni a tudásukat. Földrajzilag széles a paletta. Ebben a tanévben Miskolc mellett nagyon sokan érkeztek Mezőkövesd, Mezőkeresztes környékéről is. Közösségépítési céllal létrehoztuk a Szépkorúak Akadémiája Klubot, ahol külön foglalkozásokat tartunk, és már táboroztunk is együtt. Az Új Nemzedék Központ termében vagy a Zenepalotában találhatnak meg bennünket havonta az érdeklődők – mondta a főszervező.

dr. Dabasi-Halász Zsuzsanna közgazdász egyetemi docens
Fotó: Bujdos Tibor

Új ismeretek, közösség

A kezdeményezés eredeti célja az volt, hogy megismertesse a Miskolci Egyetemet a szépkorúakkal.

– Megnéztünk több nyugat-európai kutatást, amelyek az idősek aktivizálására irányulnak. Első alkalommal körülbelül nyolcvanan érkeztek – foglalta össze a kezdeteket Hajdúné Molnár Katalin nyugalmazott egyetemi docens, a Szépkorúak Akadémiájának koordinátora. – Most pedig mintegy száznegyven fővel indulunk minden évben. Ebben általában tíz-húsz olyan ember is van, akik már tizenegy éve újra és újra beiratkoznak. Igyekszünk olyan légkört teremteni, ahol szívesen találkoznak, és megoldható problémákat kapnak a hallgatóink, miközben tornáztatják a gondolkodásukat. Az egyes témák kapcsán figyelünk rá, hogy teret engedjünk a nagy tudással rendelkezőknek. Az előadások végén pedig kérdezhetnek.

– A Miskolci Egyetem egy regionális tudásközpont. Hiba lenne az itt felhalmozódott tudást nem továbbadni. Az idősegyetem lényege, hogy az oktatók a saját szakterületükről beszélnek, új ismereteket mutatnak be közérthető formában – fejtette ki dr. Dabasi Halász Zsuzsanna, a Gazdaságtudományi Kar egyetemi docense. – Azért tartom jónak ezt a kezdeményezést, mert idősebb korban is hasznos tagja lehet az ember a társadalomnak, akár munkavégzés szempontjából is. Azonban felgyorsult világunkban hamar megkopik az ismeretanyag, és a kompetenciák nagyon megváltoznak. Számunkra nagy élmény, hogy szépkorú diákjaink csillogó szemmel ülnek be az előadásra.

Fotó: Bujdos Tibor


Neves miskolci szakemberek az előadók

Végül visszatérő hallgatók is bekacsolódtak a beszélgetésbe.

– Tavaly nyáron hallottam először a Szépkorúak Akadémiájáról egy kolléganőmtől, és már akkor megtetszett. Elhatároztam, hogy járni fogok, mert érdekesek a témák. Élvezem, hogy bővülnek az ismereteim és arra is kapok inspirációt, hogy utánanézzek dolgoknak. Néhány ismerősömet beszerveztem, mert mindig jó program, amikor Mezőkövesdről elbuszozunk ide – osztotta meg benyomásait Gergely Klára.

– Három éve egy szerencsi ismerősünk hívta fel a figyelmünket a feleségemmel a kezdeményezésre. Azonnal jelentkeztünk, mert szeretnénk szélesíteni a látókörünket. Itt a tudományok legjelesebb képviselői tartanak nekünk előadásokat. Egyre több olyan ismeretet szerzünk, amire az átlagos hétköznapokban nem lenne lehetőségünk. Eredeti szakmám a vaskohászattal és gépgyártással kapcsolatos, és az ezzel kapcsolatos újdonságok különösen érdekelnek. A klubéletbe is bevonódunk – fűzte hozzá H. Kiss Tibor.

(A borítóképen: A szépkorú hallgatóság sokszor érdeklődőbb, mint a fiatal egyetemisták | Fotó: Bujdos Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában