Gasztronómia

2020.02.24. 07:30

Hazai vadat és halat az ételpazarlás ellen

Jobban kellene támaszkodnunk élelmiszer-vásárláskor az ország adottságaira.

Szaniszló Bálint

Magyarországon a boltokban árubőség van. Ennek is betudható, hogy a magyarok többsége keveset foglalkozik azzal, hogy a megvásárolt élelmiszert hatékonyan használja fel.

Érdekesség, hogy az év eleji drágulás sem csökkentette érdemben a bolti forgalmat, pedig a sertéshús ára egy év alatt 27,6 százalékkal, a párizsi felvágotté 17,4, a cukoré 8,4, a zöldségé, gyümölcsé 7,2 százalékkal emelkedett.

Itthonról itthonit

A lapunk által megkérdezett szakember szerint jobban kellene támaszkodnunk élelmiszer-vásárláskor az ország adottságaira. Hiszen bizonyos mezőgazdasági termékek lényegesen olcsóbban megtermelhetők hazai környezetben, bizonyos „élelmiszerállatfajták” gazdaságosabban tenyészthetők itthon.

A hazai termék vásárlása, használata, ha az egyben némi takarékosságot is hoz magával, alapgondolkodás lehetne a magyar családoknál. Ehhez persze az is kell, hogy ezek a termékek árban versenyképesek legyenek a nagyáruházak által dömpingáron kínált termékeknél. Lehetőséget kell biztosítani, hogy a hazai termelő által készített egészséges táplálék versenyképes áron juthasson el a családok asztalára.

Növényeink, gyümölcseink

A szántóföldi növénytermesztésünk – gabonafélék, kukorica, napraforgó – mindenképpen versenyképes a geopolitikai környezetünkkel, és ez a helyzet bizonyos gyümölcsök – alma, barack, dinynye, eper – termesztésében is.

Állattenyésztésünkben az utóbbi időben újra prioritást kapott a sertés. Nagyon jók a magyarországi adottságok a haltenyésztéshez, de a háztartások nem használják elegendő mennyiségben élelmezésre ezt az igen egészséges és sok tápanyagot tartalmazó húsfajtát. Képesek vagyunk inkább a drágább halkonzerveket, külföldről érkező tengeri alapanyagú termékeket használni, mint hogy élőhalat vásároljunk és feldolgozzunk.

A szakemberek szerint az átlagos fogyasztók körében nem számít keresett terméknek a vadhús. Sőt, a népesség jelentős részének a karácsonyt kivéve egyáltalán nem szerepel az asztalán vadhús. A hazai vadállomány nemzeti kincs. Nincs szó arról, hogy ne lehetne a vadhúst érdemben élelmezési célra felhasználni, és ezzel is saját erőforrásainkat használnánk fel saját célunkra.

(A borítóképen: Nyúlragu | Fotó: Shutterstock/Illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában