Ajándék nap

2020.02.24. 20:30

A szökőnap és ami mögötte van

Négyévente februárban nyerünk egy napot, de miért van ez így?

Bukovenszki-Nagy Eszter

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Alapvetően az az oka, hogy a naptári és a csillagászati év hossza nem esik egybe, ugyanis a csillagászati 5 óra 48 perccel hosszabb a naptári évnél. Ezért van az, hogy a naptári évünket ki kell egészíteni 0,2422 nappal, amit azonban nem tudunk megtenni minden évben. Így ezek a negyedek négyévente adódnak össze egy teljes nappá. Melyek a szökőévek? Minden néggyel és négyszázzal osztható év, kivéve a százzal is oszthatóakat. Kicsit bonyolult matek.

A szökőnap eredete a római korig vezethető vissza. Korábban az augusztus 30 napos volt. Ez azonban Augustus császárnak nem tetszett, bántotta az önérzetét, hogy a július (amelynek névadója Julius) 31 napig tartott. Ezért az augusztushoz hozzáadott plusz egy napot februárból „csípték le”.

Miért február 24-e a szökőnap?

A rómaiak szerint a február 23. napjának megduplázásával és közbeékelésével kapjuk a szökőnapot. De akkor miért nem február 29-e a szökőnap? Azért, mert az ókori rómaiak naptárrendszerében a hónapok napjait nem előre, hanem a következő hónapból levonva számolták vissza. Manapság már számos országban figyelmen kívül hagyják a szökőnap naptártörténeti eredetét, és a szökőnapot február 29-re helyezik. Ez azon a logikán alapul, hogy a tényleges toldaléknap február 29., mivel az az a nap, ami csak a szökőévekben fordul elő.

Ez megmaradt a Gergely naptárban is, amit Magyarországon 1587-től használunk. Abban az évben október 21-e, szombat után november 1-je, vasárnap következett, ezzel került szinkronba a legtöbb európai országgal.

Érdekességek

  • Mátyás napja eredetileg február 24-e volt, de a mostani naptárakban a szökőév miatt 25-én van, ezt hívják Mátyás ugrásnak.
  • Amerikában szökőévekben tartják az elnökválasztást.
  • 1994 óta pedig a nyári olimpiát is szökőévekben rendezik.
  • Hagyományok, hiedelmek, babonák

    Minden évben február utolsó napján tartják a ritka betegségek világnapját. A szökőévhez kapcsolódik az a babona, hogy nem tanácsos építkezésbe fogni 366 napos évben. Emellett szökőnapon a nők kérhetik férjül a párjukat. Azonban, ha a menyegző szökőévben köttetik, az rossz előjel, a babona szerint nem lesz boldog a házasság, akár válás is lehet a vége.

    Hírességek, akik február 29-én születtek

    • Kovács Katalin világ- és olimpiai bajnok kajakozó

    • Gioachino Rossini zeneszerző

    • Mervyn Warren Grammy-díjas soulénekes és zeneszerző

    • JA Rule rapper

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában