Kertművelés

2020.01.11. 15:00

A „leglazább” hónapunk

Bár januárban a kertek téli álmukat alusszák, a dolgos kéznek akad feladat.

Nézzük át a permetezőt, mert hamarosan szükség lehet rá!

Forrás: ÉM

Az év végére és január elejére megjött a hideg és átfagyott a talaj, minden lejegesedett, ez pedig nem kifejezetten kedvez annak, hogy a kertben tevékenykedjünk, sokkal inkább akadályozza azt. Pedig ebben az időben és az év ezen szakában is megvannak a tennivalók.

Ellenőrzés és tervezés

A gondos gazda szeme persze mindig a kertjén, növényein van, és ez nem is árt. Egyelőre nem esett akkora hó, ami komoly gondot okozna – és ilyet nem is jelzett eddig előre a meteorológia –, de azért nem árt a gyümölcsfákat, bokrokat, cserjéket ellenőrizni rendszeresen.

A túl nagy fagy, hideg is okozhat gondot, de most azért olyan extrém mínuszok nincsenek, amik miatt a növények védelmére, takarására kellene gondolnunk, éppen olyan az időjárás, amilyennek ilyenkor lennie kell, tehát a kertünket – néhány kertészkedővel ellentétben – nem éri meglepetés.

Az ősszel ültetett növényekkel lehet esetleg probléma, ha nem tömörödött meg eléggé a gyökerek körül a talaj, de ha erre bőséges öntözéssel odafigyeltünk, akkor bátran hátra lehet dőlni.

Ha kint sokat nem is tehetünk, ez a hónap azért – többek között – jó az értékelésre, tervek készítésére, megrendelések leadására. Nézzük át a vetőmag-katalógusok kínálatát, kezdjük el tervezni – a vetésforgónak megfelelően – az idei vetőmagszükségletünket. Készítsünk ültetési tervet.

Most javítsuk, amit kell!

Ha a tervezgetést és a négy falat nagyon unnánk, és a hideg, a szél sem szegi kedvünket attól, hogy odakint dolgozzunk, akkor mindenki tud magának találni tennivalót. A kerti karbantartási munkálatok már megkezdődhetnek, átnézhetjük a kerítést. Ha sérült, most javítsuk ki, ne várjunk vele tavaszig, amikor egyébként is összesűrűsödnek a kerti munkák. Erősebb fagyok esetén ellenőrizzük, hogy a kerti vízcsapokat megfelelően szigeteltük-e.

A szerszámok javításának is itt lehet az ideje, ha ősszel még nem került rá sor. Ne akkor kelljen a kapát, a metszőollót köszörülni, élesíteni, megfenni, amikor már szükségünk van rá. A törött, sérült szerszámnyelek kicserélésére is remek alkalom a januári tél, a műhely melegében egy kis forralt bort szürcsölgetve nekiláthatunk az efféle tennivalónak. A költségek is megoszlanak így, hisz februárban, márciusban már például a vetőmagokat is vásároljuk. Nézzük át a permetezőt, hogy mikor használnunk kell, ne legyen okunk a bosszúságra.

Ha fagymentes az idő, elkezdhetjük a díszcserjék ritkítását, a túl sűrűn álló hajtásokat a talaj szintje fölött vágjuk le. A lomblevelű sövényeket, amelyek túl magasra nőttek, az idős fás részekig vágjuk vissza (ifjítás). Az idősebb fákról fűrészeljük le az elhalt, beteg, korhadt ágakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában