Környezettudatos életmód

2019.12.22. 14:00

Lécek, ágak, könyvek, díszek: karácsonyfák rendhagyóan

Az élő kontra műfenyő vitáját eldönthetik az alternatív karácsonyfák.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Forrás: Pinterest

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogyan lehetünk környezettudatosabbak karácsonykor, ahol érintettük a karácsonyfa kérdését is. A fent említett vita eldőlni látszik, az élő fenyőfa sokkal jobb választás, ha a környezetvédelem a szempont, azonban nem csak két lehetőség van.

Sokan különböző okokból nem tudnak vagy akarnak élő fenyőfát vásárolni és díszíteni. Akár azért, mert örökmozgó, mindent megvizsgáló és leszedő kisbaba „garázdálkodik” a lakásban, így félő, hogy a fát is magára rántja, akár azért, mert szeretnének a folytonos tűlevél sepréstől megszabadulni. Azoknak, akiknek a műfenyő sem opció, mutatunk most néhány ötletet alternatív karácsonyfára, de a kreatív változatoknak valójában csak a képzelet szabhat határt.

Fenyőágak

Abban a legtöbb ember egyetért, hogy az ünnepek hangulatához hozzátartozik a fenyőillat. Magam is osztom ezt, ezért két évvel ezelőtt 23-án a piacon didergő, hajlott hátú öreg nénitől vettem néhány pálmalevélre emlékeztető széles ágat karácsonyfa helyett. Akár vázába téve, vagy valahová fellógatva is díszíthető gömbökkel, szaloncukorral vagy egyszerűen fényfüzérrel, amitől úgy néz ki, mint egy ici-pici fa.

Gömbök, faágak, könyvek

Tavaly édesanyámtól kaptam egy gömbökből készített kis „fát”, ami azóta betölti a klasszikus fa szerepét nálunk. Egy ragasztópisztollyal könnyedén elkészíthető, és az újrahasznosítás jegyében érdemes összegyűjteni azokat a díszeket, amik töröttek, hibásak, így megmentve a kidobástól őket.

A fentről lefelé növekvő sorrendben összekötözött faágak is remekül néznek ki, de „építhetünk” könyvekből, sőt, egy létra is adhat inspirációt.

Grincsfa

Noha a grincsfa alapvetően egy ünnepváró dekoráció, nem pedig karácsonyfa helyettesítő, mégis, aki úgy gondolja, hogy a fenyőfát szeretné lecserélni, az örökzöldekből készített, feldíszített karácsonyi díszt állíthatja a fenyő helyére.

Egyszerű, de nagyszerű

Ha el tudjuk engedni az illatot, akkor egyszerűen rajzolhatunk, ami azért is ötletes, mert akár akkora is lehet, mint a fal. Nem utolsó sorban pedig nagyszerű időtöltés is a közös családi színezés.

Galériánkban összeszedtünk néhány néhány képet az imént felsorolt ötletekhez. Engedjétek szabadjára a fantáziátokat és mutassátok meg nekünk, ha ti is rendhagyó karácsonyfa alá pakoltátok idén az ajándékokat! A fotókat erre az email címre várjuk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában