2019.12.22. 17:00
Finomságok a fa alatt
Egyre inkább trendnek számít hazánkban is gasztroajándékot adni.
A saját készítésű trüffel remek ajándék
Forrás: Shutterstock/Illusztráció
Ha valaki szereti saját maga elkészíteni a karácsonyi ajándékot, vagy néhány apró „homemade” dísszel színesíteni a csomagokat, sőt, még a konyhában is otthon érzi magát, akkor kézenfekvő, hogy a sütő karácsonykor sem marad hideg: az ünnepi asztal mellett a csomagokba is kerül valami finomság. A gasztroajándékok műfaja nem új dolog – gondoljunk csak a mézeskalácsra, a bonbonra, vagy a szaloncukorra – manapság azonban hihetetlen kreativitás mutatkozik ezen a téren. Egy jól csomagolt finomság nem csak az kényeztet, de mutatós látványt is nyújthat.
Fontos a díszítés
Ha van otthon egy csinos fadobozunk, némi selyemszalagunk, és megfelelő hozzávalók a spejzban, akkor minden adott egy tökéletes gasztroajándékhoz. Süssünk trüffel golyókat, csokimázzal bevont, diós-mandulás pralinét, béleljük ki a dobozt némi sütőpapírral, díszítsük, és máris kész az ajándék. Az utóbbi évek sztárja a brownie, ami keksz formjában is isteni édesség. Tegyünk egymásra három szelet kekszet, kössük át széles díszítőszalaggal, és zsebeljük be az elismerést. Próbálkozhatunk különleges ízekkel is! A konyhában divatos újhullám egyik nélkülözhetetlen alapanyaga a füstölt sópehely, amit süteményekre is előszeretettel használnak. Ha azonban a hagyományos ízeket kedveljük, akkor a narancs, a fahéj, a chili és a menta különböző variációira is bátran hagyatkozhatunk csokis sütik esetében.
Ha olyan ajándékot szeretnénk adni, amit akár az ünnepek után is el lehet fogyasztani, akkor a lekvár az ideális választás: néhány kisebb méretű csatos üvegbe töltve, kandírozott gyümölcsökkel körítve tökéletes ajándék lehet. Válasszunk különleges ízeket, nagy a divatja például a narancs-, a füge- vagy a szőlőlekvárnak. A gasztroajándékok terén az igazi kihívás nem az elkészítésben rejlik, hanem az önmérsékletben; fontos, hogy ne fogyjon el az ajándék, mielőtt még a csomagokba kerülne.
Receptek terén bízzuk magunkat a tapasztalatainkra és az internetre, ahol az alábbi nagyszerű receptet is találtuk.
Gőz felett olvasszunk meg 25 dkg magas kakaótartalmú étcsokit, majd amikor folyékony, keverjünk hozzá 2 dl tejszínt és 2 dkg vajat.
Keverjük el jó alaposan, majd a tűzről levéve adjunk hozzá 2 teáskanál jófajta rumot.
Az így kapott masszát töltsük szilikon jégkockatartóba, és hagyjuk megszilárdulni, vagy, ha egy kicsit hűlt, formázzunk belőle golyókat. Forgassuk meg kakaóporban, és díszítsük ízlésünk szerint.