mindenkit megvisel

2019.11.23. 17:30

A tavaszias idő olyan, mint egy elhúzódó front

A szokatlan időjárási körülmények főleg az idős szervezetet viselik meg.

Nagy-Hankó Krisztina

Szokatlanul meleg az időjárás, ami kirándulásra kiváló, de sokak szervezetét megviseli

Forrás: Shutterstock

Akár a klímaváltozást is okolhatjuk rossz közérzetünkért, hiszen a szokatlanul meleg, szinte tavaszias novemberi időjárás nemcsak a növényeket zavarhatja össze, hanem az emberi szervezetet is.

Az időseket megviseli

„Gondoljunk bele, hogy megváltozott körülmények között élünk, a klímaváltozás nemcsak a másik kontinensen létezik, itt is van, Magyarországon, ezt tudomásul kell venni” – kezdte gondolatait dr. Poncsák Csaba háziorvos. Leginkább fejfájásos tünetekkel, szív- és érrendszeri, illetve magas vérnyomásos panaszokkal, alvászavarral, de ízületi panaszokkal is jelentkeznek a betegek mostanában a háziorvosnál. Nem ritka az erős migrén, illetve kirívó esetekben akár az epilepsziás rohamok gyakoribbá válása is. Kétségkívül az idősek vannak legjobban kitéve a szokatlan időjárási körülményeknek.

Elhúzódó front

– Idén novemberben indokolatlanul meleg van, szinte tavaszias az idő. Kicsi a hőmérséklet-ingadozás, éjjel sem hűl le túlságosan a levegő, ez hat a szervezetünkre. Sokan azzal küzdenek, hogy korábban stabil volt a vérnyomásuk, most pedig egyszer alacsony, máskor meg magas. Ennek a hátterében nem a gyógyszerek mellékhatása áll, hanem egyértelműen az időjárás – emelte ki a háziorvos. – Vannak, akik tudják, hogy érzékenyek a frontokra, de ezt mégsem tudják mire vélni. Az ok gyakorlatilag csak annyi, hogy más időjárási környezetben élünk. Előjönnek olyan betegségtípusok, amelyek korábban nem voltak. Úgy tekinthetünk a meleg napokra, mint egy hosszan elhúzódó, tartós időjárási frontra – mondta dr. Poncsák Csaba.

Ilyenkor a megszokott gyógyszerek mellett, amelyeket egyébként is szedni kell, a szakemberek olyan étrend-kiegészítő termékeket szoktak javasolni, amelyek jellemzően gyógynövényekből vannak. Ezek általában a frontérzékenység tüneteit enyhítik, és elérhetőek a gyógyszertárakban és a szaküzletekben is, számos gyártótól és kiszerelésben. Kivédeni nem egyszerű a tüneteket, ezért kell rá felkészülni és jelezni az orvosnak is.

– Ami pozitív tényezőként említhető – hangsúlyozta az orvos –, az talán az, hogy nincs semmilyen járvány. Az évnek ebben az időszakában már tömegesen szoktak a háziorvosokhoz fordulni a páciensek a meghűléses tünetekkel járó megbetegedésekkel. Most ennek még nyoma sincs. Amire viszont érdemes odafigyelni, hogy az öltözködést igyekezzünk a hőfokhoz igazítani. Ha a melegebb napok után hirtelen jön egy hideg időjárás, könnyen megfázáshoz vezethet a lenge viselet – hívta föl a figyelmet a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában