műanyagmentes július

2019.07.12. 12:15

Élet a műanyagon túl

Sokan kérdezik, hogyan is működik ez a hulladék- és műanyagmentesség: hogyan veszek felvágottat, sampont, tisztítószert, meg egyébként is, hogyan oldom meg az életemet műanyag nélkül? Most szeretnék eloszlatni néhány tévhitet ezzel kapcsolatban.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Ezeket csak egyszer használták…

Forrás: AFP

Fotó: Joel Saget

Az, hogy igyekszem kerülni a műanyagokat, nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem is használok műanyagból készült tárgyakat.

Vitathatatlan, hogy az élet megannyi területén szinte kikerülhetetlen, de nem is az a lényeg, hogy innentől kezdve azonnal szabaduljunk meg mindentől, ami nem fémből, fából, porcelánból, szövetből vagy egyéb anyagból készült és soha többé ne vegyünk semmit, ami műanyag. Sokszor hasznosak ezek a használati tárgyak, a kulcs az észszerűségben rejlik.

A műanyagmentes július kihívás sem akarja eltörölni a föld színéről az összes műanyagot, hanem az eldobható, egyszer használatos eszközök ellen lép fel, amiket nagyjából fél óra után ki is dobunk, mert használat után rögvest szemétté válik és az alternatívákra igyekszik felhívni a figyelmet.

Nem kell száműzni

Rengeteg olyan dolog található a mi lakásunkban is, amit évek óta használunk: kanalak, poharak, kulacsok, bevásárlótáskák, tárolóedények, fogkefe, egyebek. Tehát nem úgy kell elképzelni, hogy a mi háztartásunkból teljes mértékben száműztük, egyáltalán nem találni műanyagot és kerüljük, mint a tüzet. Amiket azelőtt vettem, hogy elkezdtem volna figyelni a környezettudatosságra, azokat használni fogom, amíg csak lehet. Ha eltörik, elromlik, használhatatlanná és javíthatatlanná válik, az utódját már „alternatív” anyagból igyekszem majd beszerezni. Például van egy konyhai szilikon lapátom, amivel fergeteges egyszerűséggel és gyorsasággal lehet a krémeket, főzelékeket kikotorni az edényből, gyakorlatilag maradék nélkül. A szilikon is műanyag, de olyannyira hasznos, hogy ettől nem válnék meg, sőt, ha ez tönkremegy, valószínűleg beszerzek egy másikat. A sót is egy korábban kiürült sószóróba öntöm, a férjem fogkeféje is műanyag, de van tárolóedényünk, poharunk is műanyagból.

Amellett, hogy a meglévő dolgainkat „végkimerülésig” használjuk, fontos az is, hogy ha szükségünk van valamire, azt igyekezzünk tartósabb anyagból beszerezni. Ez lehet akár tartós műanyag is, ami egyrészt évekig szolgálhat bennünket, másrészt lehet utóélete is, azaz más formában újra tudjuk hasznosítani. Egy kicsorbult, megfakult műanyagpohár vagy flakon kaspóként kezdhet új életet, egy elkopott ételesdoboz lehet tárolódoboz.

Harmadrészt pedig csökkentsük a fogyasztásunkat: ne vegyünk meg feleslegesen valamit csak azért, mert akciós, olcsó, szép, vicces, holott valójában nincs is rá szükségünk. A tudatos vásárlás is egy fontos lépés a környezettudatos életmód felé.

Egy szó mint száz, a műanyag nem ördögtől való dolog, csak okosan kell választani, tudatosan vásárolni és amit lehet, kiváltani környezetbarát alternatívára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában