Állatvilág

2019.05.21. 16:30

Nyolc hétig a kutyamamáé a kölykei

Az újszülött kutyakölyköket nyolchetes korukig mindenképpen a szukánál kell hagyni.

Detzky Anna

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Korábban szóltunk róla, hogy mire érdemes a gondos gazdiknak figyelni, hogyha kiskutyákat vár a szukájuk, de az igazi tennivalók csak a kölykök teljes elválasztásától kezdődnek.

– A természet gondoskodott róla, hogy a nőstények normál esetben minden nehézség nélkül el tudják látni csemetéiket. Lenyalogatják őket, elrágják a köldökzsinórt és a szülés után azonnal a tejtől duzzadó emlőhöz engedik a kicsiket. Ha a kutyababák egészségesek, akkor fejvesztve, egymással versengve, maguktól szaladnak a cicihez – adta értésünkre dr. Gulya Angéla praxisvezető állatorvos. – Viszont ha anyakutyánk nagyon kifáradt a szülésben és kicsit ügyetlenebb, mi is segíthetünk neki. A kölyköket először ki kell bontani a magzatburokból, és szépen óvatosan masszírozzuk ki az orrukból a magzatvizet. A köldököt körülbelül a hasfaltól másfél, két centiméterre kössük el, Betadin oldatba áztatott fonallal, és vágjuk el lefertőtlenített ollóval a hasfaltól kifelé. Erre azért van szükség, hogy ne szakítsuk fel a köldökzsinórral a hasfalat és nehogy bejusson a kiskutyák szervezetébe valamilyen fertőzés a seben keresztül – hangsúlyozta.

Melegben legyenek

Egy csendes, biztonságos sarkot érdemes keresnünk az újdonsült kutyacsaládnak.

– Az első néhány napban abszolút nyugodt körülményeket kell biztosítani a szuka számára. Mivel hormonális változásokon ment át, nagyon fáradt lehet és jobban félti a kölykeit. Nem véletlen, hogy a vadon élő állatok saját zugot keresnek, és oda vonulnak el szülni. Tehát érdemes bekalkulálnunk mindezt, de a pszichésen egészséges kutyus a gazdája felé ekkor sem válik agresszívvá. Viszont az idegeneket jobb, ha távol tartjuk az alomtól. Általában az újszülött kiskutyáknak nagyobb melegre van szükségük, ezért a 24–26 fokos szobahőmérsékletet mindenképpen tartsuk fenn és lehetőleg zárt, fűthető helyen legyen a fialóláda. Ha pedig valaki télen vagy hűvösebben fialtat, akkor infralámpát tehet az anyakutya és a kölykök fölé, hogy biztosítsa a megfelelő hőmérsékletet – magyarázta az állatorvos.

A gazdi feladatai

A kutyamama ösztönösen tudja a feladatait, nekünk csak nyugodt körülményeket szükséges biztosítanunk.

– Nagyon fontos, hogy három, három és fél hónapos koruk körül a kicsiket már meg kell kínálni szilárd ennivalóval. Amíg a kiskutyák szopnak, addig az anya megeszi a székletüket és felnyalja a vizeletüket, de ha már önállóan esznek, akkor nem. Onnantól a gazdi dolga a kölykök ellátása és a takarítás. Kettő-, négy- és hathetesen kell a kiskutyákat féregteleníteni, és a harmadik alkalommal megkapják első védőoltásukat is. A mai állatvédelmi előírások szerint nyolchetes kor alatt nem szabad elválasztani a kölyköket. Addig mindenképpen a szuka alatt kell hagyni őket. Kivétel ez alól, hogyha akkora alomszám van, hogy nagyon lezsarolják a szukát. Ez olyankor fordul elő, ha látjuk, hogy a szülés után borzasztóan lefogyott és meggyengült kedvencünk egészségi állapota, akkor már valamivel hamarabb elválaszthatjuk a kutyababákat – adta tudtul a szakértő.

Törvény szabályozza

Az azonosító chip beültetése ugyanolyan kötelezettség, mint az első oltás, amit egyszerre kapnak meg a kölykök.

– A törvény szerint minden állatot el kell látni mikrochippel, ahol tulajdonosváltás történik. Ez sokszor azért nem így alakul, mert a chip beültetésnek anyagi vonzatai is vannak. A beavatkozásnak már hathetes korban sincs technikai akadálya, de hivatalosan az első veszettségoltással együtt szoktuk először chippelni a kutyust. Amikor később más gazdihoz kerül, már nincs szükség új beültetésre, csak az adatokat kell rajta átíratni – tájékoztatott dr. Gulya Angéla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában