Zene

2020.03.05. 16:30

Akusztikus koncerttel és új lemezzel rukkolt elő a Nomad

Hétfő este láthatta a közönség az MR2 Akusztik műsorában a borsodi gyökerekkel is rendelkező Nomad zenekart.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Forrás: A zenekar fotója

Pezseg az élet a banda háza táján: amellett, hogy immár második alkalommal öltöztették különleges, akusztikus köntösbe az egyébként jól ismert dalaikat, elkészült az ötödik lemezük is. Jánosi Szabolcs „Cicó”, a banda gitárosa és zeneszerzője a napokban emberfeletti munkával végezte el az utolsó simításokat az albumon, így a Youtube-on már meghallgatható a Kilépő című új Nomad lemez. A teljes album március 6-tól elérhető lesz az összes digitális platformon, CD-n pedig hivatalosan március 13-án lát napvilágot.

MR2 Akusztik

Az akusztikus fellépésről, az elmúlt időszakról kérdeztük Cicót, aki egyébként Kazincbarcika szülötte, és a legendás underground zenekarból, a Bedlamból is sokaknak ismerős lehet.

– Nagyon élveztük ezt a fellépést, az A38 az egyik legjobb koncerthelyszín az országban, nagy öröm a Hajó színpadára felmenni zenészként, szeretek ott játszani. Az akusztikus koncertre készültünk egy kis extrával is: különleges vendégként csatlakozott hozzánk Kovács Ádám ex-Magor gitáros. Az ő részvételével az volt a célunk, hogy vissza tudjuk adni azt, ami a lemezen hallható, és nagyon örültünk, hogy elvállalta, a fellépést, vele jobban ki tudtunk bontakozni. A segítségével színesebb, sokrétűbb lett a dalok megszólalása. Vele a koncert előtt öt alkalommal próbáltuk el a számokat, miután közösen kidolgoztuk, megírtuk a szólamokat – mesélte Cicó. – Tavaly novemberben volt egy akusztikus koncertünk az Ellátóházban, itt játszottuk el először élőben a későbbi A38-as fellépés programját. Ezen a koncerten ismerhette meg a közönség két új dalunkat is: a már most közönség kedvencnek mondható Tövisek és Rózsákat, illetve a Lesz Még Nyárt. Az akusztikus megszólalással egyébként Marci hangja is sokkal jobban tud érvényesülni, hangsúlyosabb az ő sajátos, népdalos stílusa, erre kifejezetten figyeltünk a munka során. A fellépés sok felkészülést igényelt, hiszen az akusztikus hangszerelés alapjaiban tér el a normál koncerthangzástól, de úgy érzem megérte a fáradozást, nagyon jól szólalnak meg a dalaink ebben a formában is. Ami egy picit nehéz volt, hogy összhangba hozzuk a dalainkat. Ugyanis többféle hangolásban léteznek, a régebbiek lehangolt gitárral íródtak, az akusztikus gitárt azonban nem lehet olyan mélyre hangolni. Volt úgy 5-6 nóta, ami még nekem is teljesen új volt, újra kellett tanulnom őket, és utána némi kavarodás is lett a fejemben, amikor a következő koncerten eljátszottuk azokat – avatott be a részletekbe nevetve.

Arra is kíváncsiak voltunk, milyen volt ez az akusztikus fellépés a hat évvel ezelőttihez képest.

– Minden egyes koncert más, szóval szerintem nem lehet összehasonlítani az előzővel. Most arra törekedtünk, hogy jobban megmutassuk a dalaink akusztikus oldalát úgy, hogy mellette megőrizzük azok sajátos hangulatát. Úgy érezzük, hogy sikerült természetesnek maradni, a zenénk esszenciája megmaradt. Amikor visszahallgattuk a felvételt, szinte észrevehetetlen hibákat találtunk csak benne, végül nem is kellett szerkeszteni, ahogy felvettük, úgy hallható – mondta Cicó.

Cicó a Kilépő című, ötödik Nomad lemez felvételéről is mesélt nekünk.

– Nagy élmény volt számunkra az új album felvétele. Hatalmas energiát és munkát fektettünk abba, hogy a lehető legjobb legyen a végeredmény: egy olyan lemez, amire mindannyian büszkék vagyunk, amit mi is szívesen hallgatnánk. Úgy érzem a Kilépővel sikerült megvalósítanunk ezeket a célokat, és szerencsére eddig nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a megjelent dalokra, mind a szakma, mind a rajongók részéről. Szeretjük az új dalokat, szeretnénk egyre többet felvenni belőlük a koncertrepertoárunkba. A borsodiakkal pedig március 21-én találkozunk Miskolcon, a Collinsban, ahová már az új lemez dalaival érkezünk, gyertek és hallgassátok meg! – fejezte be Cicó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!