Helyi közélet

2012.07.19. 15:33

A Jobbik a demográfiai földprogram megvalósítását sürgeti

Budapest, 2012. július 19., csütörtök (MTI) - A demográfiai földprogram megvalósítását kérte számon a kormányon a jobbikos Z. Kárpát Dániel csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2012. július 19., csütörtök (MTI) - A demográfiai földprogram megvalósítását kérte számon a kormányon a jobbikos Z. Kárpát Dániel csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Jobbik országgyűlési képviselője azt kérdezte, hogy a kormány - korábbi ígéretei ellenére - miért nem dolgozta ki a demográfiai földprogramot 2011 őszére és miért nem indultak meg 2012-ben a mintaprojektek.

Z. Kárpát Dániel szerint a program lényege az, hogy jobbára városi és fiatal emberek tartós haszonbérlettel földterülethez juthatnak vidéken, és ennek fejében tisztességes gazdálkodást és gyermekeket kell vállalniuk. Hangsúlyozta: a Jobbik szerint óriási szükség lenne a program megvalósítására, ezért első körben költségvetési forrásokat csatolnának a koncepcióhoz, mert jelenleg nem tudni mennyi pénz áll rendelkezésre, másrészt nem csak a mezőgazdasági végzettséggel rendelkezők számára adnának lehetőséget a programban való részvételre.

Hozzátette: emellett a Jobbik a projekt megvalósítására kijelölné azokat a régiókat, ahol kiválóak a természeti adottságok, de a népesség elöregedett, a fiatalok elvándoroltak és a bűnözés miatt nem lehet tisztességes gazdálkodást folytatni. Ez utóbbi miatt - folytatta Z. Kárpát Dániel - a földprogramot egy "tisztességes rendvédelemmel" is összekapcsolnák, pártolnák "akár egy csendőrséghez hasonló mezőőri, faluőri hálózat" kiépítését. Szerinte ugyanis már messze nem csak Észak-Kelet-Magyarországon probléma az, hogy "bizonyos bűnözői elemek egyszerűen elprivatizálják a termést".

A politikus beszélt arról is, hogy ugyan sorra "robbannak ki" az állami földpályázatokkal kapcsolatos botrányok, a kormányzat nem gyakorol önkritikát, továbbra is a "felső egy százalék" viszi a földek és a támogatások 40 százalékát is, amit a Jobbik elutasít.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában