Helyi közélet

2016.03.11. 18:38

Ásványfesztivál érdekes programokkal Miskolcon

Miskolc - Az idén március 12-13 között várja látogatóit a 34. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál a Miskolci Egyetemen.

Miskolc - Az idén március 12-13 között várja látogatóit a 34. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál a Miskolci Egyetemen.

Különleges ásványbemutatók, ismeretterjesztő programok, földtudományi játszóház, kiállítások, előadások és ásványkülönlegességek kísérik majd az érdeklődőket a természet rejtett értékeinek különleges világába. Dr. Szakáll Sándor intézeti tanszékvezetőtől megtudtuk: a fesztivált szakmai nap előzi meg, a Monográfiák Magyarország ásványairól címmel zajló ülés Koch Sándor „Magyarország ásványai” című könyvének 50 évvel korábbi megjelenésére emlékezik.

Az „Év ásványa” program idei győztese egy internetes szavazás eredményeként egy nagy gyakoriságú ásvány, a gránát lett” – erről már dr. Mádai Ferenc egyetemi docens, intézetigazgató beszélt, aki azt is elmondta: az ásványfesztiválra készített kis kiállításon bemutatják a gránát ásványok sokszínűségét, változatosságát hazai, kárpáti, egyéb európai, illetve más földrészekről származó példányok segítségével.

Kiderült még: az „Év ősmaradványa” program idei győztese egy mészvázú, pénzérméhez hasonlító kihalt egysejtű lett, a Nummulites. A 2016-os év legnépszerűbb ősmaradványa a Miskolci Ásványfesztiválon is bemutatásra kerül. Berentés Ágnes muzeológus elárulta, hogy az idén is lesz földtudományi játszóház, amikor is az érdeklődők betekintést nyerhetnek ásványokból és kőzetekből készült, egyszerű, kicsik és nagyok számára is könnyen megvalósítható dolgok elkészítésének módjába, technikájába, miközben egy kis fantáziával a vállalkozó szelleműek saját kezűleg faraghatják, poríthatják, önthetik, ragaszthatják a köveket úgy, hogy abból valamilyen tetszetős, de könnyen elkészíthető alkotás váljék.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában