Ünnepi megemlékezés

2023.10.22. 10:54

Mága Zoltán Washingtonban állt ki Izrael békéjéért

A Príma Primissima- és Liszt Ferenc-díjas hegedűvirtuóz, a magyar zenei kultúra nagykövete Washingtonban, a Magyar Nagykövetségen az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából tartott nemzeti ünnepi megemlékezésen adott jótékonysági koncertet.

MW

Mága Zoltán hegedűművész Washingtonban, a Magyar Nagykövetségen adott jótékonysági koncertet

Forrás: Mága Zoltán Iroda

Az eseményen részt vett Csák János kulturális és innovációs miniszter is, aki hangsúlyozta, hogy a magyar forradalom és szabadságharc olyan pont a történelemben, ami alapot teremt az Egyesült Államok és Magyarország számára az együttműködésre.  

Mága Zoltán (b) és Csák János (j) kulturális és innovációs miniszter Washingtonban, az  1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából tartott nemzeti ünnepi megemlékezésen a Magyar Nagykövetségen 
Forrás: Mága Zoltán Iroda

Takács Szabolcs, Magyarország nagykövete  arra mutatott rá, hogy Washingtonban és környékén nagyon sok olyan magyar él, akinek a szülei, nagyszülei, vagy ő maga az 1956-os események miatt kényszerült elhagyni Magyarországot.

Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűvirtuóz a magyar zenei kultúra nagyköveteként már évek óta az október 23-ai nemzeti ünnephez kapcsolódva, a nemzeti identitást erősítő jótékonysági koncerteket ad az Egyesült Államok több nagyvárosában. A mostani washingtoni eseményen fiával, ifj. Mága Zoltánnal lépett fel, aki már számos nemzetközi hegedűverseny győztese és díjazottja és aki már a harmadik szemeszterét kezdte meg a New York-i The Juilliard School Rendkívüli Tehetségek Képzőjében. A koncertre Rohan de Silva világklasszis zongoraművész is elkísérte a magyar művészeket, aki korszakunk legnagyobb világhírű hegedűművészeinek, köztük Itzhak Perlman, zongorakísérőjeként számos alkalommal lépett színpadra.  

Ifj. Mága Zoltántól Saint-Saens – Rondo Capriccioso zeneművét hallhatták a rendezvényen, míg édesapja magyar csárdásvariációk mellett John Williams - Schindler listája című művét is elhegedülte, ezzel is kiállva az Izraelben történt terrortámadás, a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen, ami miatt nemcsak hazájában, de minden egyes külföldi koncertjén is szót emel. 

A Prima Primissima-díjas hegedűművész kiemelte, hogy számára mindig öröm, ha távoli országokban élő honfitársaival találkozhat. 

Megtiszteltetés, hogy ebben az évben is Washingtonban emlékezhetett meg a magyar közösségekkel az 1956-os forradalmunkra és hőseinkre, valamint együtt emelhetett szót Izrael békéért az embertársaink  szabadságért, életéért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában