éneklő tünemény

2019.07.10. 11:27

Húsz éve halt meg Szeleczky Zita

Az egyik legünnepeltebb, majd leginkább elfelejtett magyar színésznő volt.

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

„Szeretem! Legyen a feleségem!” – írta a Sziámi macska (1943) című filmben a házasságra és négy gyermekre vágyó Palit alakító Hajmássy Miklós a színpadon a szerelemről éneklő tüneménynek, akit Szeleczky Zita játszott.

Részlet a Sziámi macska című filmből:

A művésznő a 40-es évek elején már akkora filmcsillagnak számított, hogy a mozikban ülő férfiak jelentős része tudott azonosulni a papírfecnire firkált szavakkal – írja a Magyar Nemzet. A végzet asszonya azonban egy kecses mozdulattal széttépte a papírkát, és a háta mögé dobta. A tündöklő csillagokat ugyanis nem így kell meghódítani sem a filmvásznon, sem a való életben.

Szeleczky Zita huszonnégy magyar film főszereplője volt, a legismertebbek a Fekete gyémántok, a Rózsafabot, a Gül Baba, a Sok hűhó Emmyért, a Sziámi macska, a Zenélő malom, a Nászinduló és az Egy éjszaka Erdélyben.

De nemcsak a filmben, hanem a színházban is hódított, egy generáció emlegette nagy sóhajok közepette, amikor Shakespeare Júliájaként a színpadra lépett.

Óriási sikerének több titka is volt. Egyrészt

tündöklő szépsége magával ragadta a nézők tekintetét, másrészt tehetséges volt. A titok, amit tudott, természetes játékában rejlett. Ő erre született.

A 40-es évek elején azonban ez a fajta színészi játék még nem volt napi gyakorlat, ezért nem túlzás azt mondani, hogy Szeleczky Zita megelőzte a korát. Azt a kort, amely aztán piszkosul elbánt vele. Míg 1936 és 1944 között évente négy-hat filmet forgatott, a következő fél évszázadban szinte egyáltalán nem volt látható a mozivásznon.

1945 elején menekülnie kellett, mert 1944. március 19-e után a rádióban és a fronton, a hadikórházakban verset mondott, népdalokat énekelt, amit később úgy értékeltek, mint buzdítást a háború folytatására.

A Budapesti Népbíróság 1948-ban elítélte, és majdnem egy fél évszázadot kellett arra várni, hogy aztán 1994-ben felmentsék. Az indok szerint Szeleczky Zita művészi tevékenysége természetes velejárója volt egy hadban álló országnak.

A magyar kultúra terjesztését egyébként élete végéig missziónak tekintette, az emigrációs évei alatt önálló műsoraival fáradhatatlanul látogatta a világban szétszóródott magyarokat.

A nekézsenyi családi sírboltban helyezték örök nyugalomra, ahol szombaton 13 órától megemlékezést tartanak. A fővédnök Balog Zoltán társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos lesz.

Borítókép: koszorúk Szeleczky Zita síremlékén a színésznő születésének 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen 2015. április 18-án Nekézsenyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában