boon.hu video

2024.05.22. 07:00

Óriási segítséget kaptak a látássérültek Miskolcon (fotókkal, videóval)

A Miskolci Angyalok Rotary Club a látássérülteket modern technológiai eszközökkel segítették.

Ujlaki Attila

A Miskolci Angyalok az ország egyetlen női Rotary Klubja

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A Rotary Klub Miskolci Angyalok csapata speciális nagyítók vásárlásával segítette a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei szervezetét. A Miskolci Angyalok az ország egyetlen női Rotary Klubjaként rövid működése alatt már számtalan hátrányos helyzetű, rászoruló szervezetet, eseményt támogatott eszközök vásárlásával, vagy pénzadománnyal. 

Hatalmas segítség

Küldetésüknek tekintik, hogy olyan projektek mellé álljanak, amelyek révén a kiszolgáltatottsággal küzdők életminőségét javíthatják, a mindennapi, az egészséges emberek számára egyszerűnek tűnő rutintevékenységeket sérült embertársaiknak megkönnyíthessék. A klub egy-egy szervezet támogatását megelőzően klubüléseken ismerkedik meg a problémákkal az adott szervezet képviselőinek közreműködésével. Ez így történt a Vakok és Gyengénlátók Egyesülete esetében is, amikor Barnóczki Gábor elnökkel és Szűcs Zsuzsanna alelnökkel beszélgettek a hétköznapok kihívásairól.

Gyökeres változás

Magyarországon egy SOTE tanulmány szerint 33 ezer és további 218 ezer súlyosan látássérült személy él. Többségük vidéki városokban és községekben lakik, ami a látássérültséggel élők aktivitását különösen megnehezíti. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében a Vakok és Gyengénlátók Egyesületének taglétszáma meghaladja a 700 főt, a munkatársak napi rendszerességgel évente 1900 ügyfélórában állnak a tagság rendelkezésére, mintegy 3500 darab információnyújtás történik szóban, írásban, telefonon. A felnőttkori látássérülés olyan gyökeres változást jelent, amellyel egyedül megbirkózni lehetetlen. Az ember elveszíti az önállóságát, és az élet szinte minden területén segítségre szorul. Ahhoz, hogy újra dolgozhasson, elláthassa magát, sok mindent újra kell tanulni, immár látássérülten.

Speciális eszközökkel

A Miskolci Angyalok ebben az évben a Rotary Magyarország District Grant pályázatán valamivel több mint 350 ezer forint támogatást nyertek, amelyet 380 ezer forint saját erős finanszírozással kiegészítve két speciális digitális nagyítót tudtak beszerezni a Vakok és Gyengénlátók Megyei Szervezete számára. A Ruby freedom Scientific nagyítókészülékeket kölcsönzési formában kaphatják meg az egyesülettől a tagok. A kézinagyító szövegek olvasásában és részletek tanulmányozásában nyújt segítséget a gyengénlátó embereknek. A RUBY kristálytiszta képet ad, beépített LED-lámpák segítségével éles kontrasztot adó megjelenítési módokat kínál. Könnyű, kényelmesen zsebbe vagy kézitáskába csúsztatható, torzításmentes nagyításra képes és bármikor elővehető, ha rövidebb szövegeket, levelet, használati utasítást, vagy fényképet kell megnézni. Az eszközök átadására a klub május 21-i ülésén került sor. Az egyesület képviseletében jelen lévő Barnóczki Gábor elnök és Szűcs Zsuzsanna alelnök vette át a nagyítókat a Miskolci Angyalok jelenlegi elnökétől, Gulyásné Vastag Iréntől. Barnóczki Gábor portálunknak elmondta, hogy az eszközök nagy segítséget nyújtanak számukra.

 Ezekkel az eszközökkel be tudjuk majd mutatni a használatukat, és akinek a jövőben szüksége lesz rá, az már nálunk kipróbálhatja és támogatottan akár hozzá is juthat

- mondta. Arról is beszélt, hogy a Rotary Klubbal szoros együttműködés köti össze az egyesületüket. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!