Sport

2014.12.04. 22:43

Aluinvent-DVTK: Egy fecskéből kettő lett a végére

Miskolc - A diósgyőri női kosárlabdacsapat megszerezte az évad első európai kupagyőzelmét.

Miskolc - A diósgyőri női kosárlabdacsapat megszerezte az évad első európai kupagyőzelmét.A női kosárlabda Európa Kupa E-csoportjának negyedik fordulójában csütörtökön este hazai környezetben lépett pályára az Aluinvent-DVTK együttese, a portugál Lombos Cascais ellen. Ez volt az a találkozó, amelyet kényszerű okokból egy nappal el kellett halasztani, ugyanis a luzitánok hiába akartak útra kelni kedden, hogy szerdán lejátsszák a Diósgyőr ellen mérkőzést, a velük szerződött légi közlekedési vállalat a pilótáinak sztrájkja miatt nem tudta őket Magyarországra szállítani. Egy nappal később, szerdán viszont megérkeztek, 8 órás utazás után, és a Palotaszállóban azzal a tudattal hajthatták álomra a fejüket, hogy tisztában voltak azzal, milyen eredmény született a csoport másik meccsén. Ezen a meglepetés elmaradt, a házigazdák, a belga Castors Braine ezt is simán nyerte, és győzelmükkel matematikailag is bebiztosították a csoportból való továbbjutásukat. A mögöttük lévő, egyetlen kiadó helyért három együttes maradt versenyben, és mivel a Diósgyőr 5 ponttal (81-76) kikapott Portugáliában, a továbbjutási reményeinek életben tartásához minimum hatpontos sikerre volt szükség ezen az estén.

Ellentétes negyedek

Az eddigi fekete EK-szereplés a nézőszámon is érződött, meglehetősen kevesen látták, hogy az első negyedben a vendégek a „bedeszkázott” palánkkal küszködtek, akárhonnan, akárhogy dobtak rá, a 48. másodpercen született első kísérletüket leszámítva, nem tudtak újabb akciókosarat szerezni, mindössze három büntetőre futotta tőlük. Pedig az első percekben a DVTK is halvány volt, Bias például három sikertelen kísérlettel nyitott, az vitte előre a piros-fehéreket, hogy a palánk alatt Coulibaly remekelt, ezzel szépen, lassan meglépett a Diósgyőr (11-2). A portugálokon az időkérés sem segített, rendkívül vérszegény produkciót mutattak be az első negyedben (19-5). A második tíz perc elején egy új Lombost ismerhetett meg a publikum, Lloyd rövid idő alatt két duplát is bevágott (19-9), és az izomgyenge dobószázalékról elkezdtek elmozdulni a vendégek. Sajnos a hazaiak támadójátéka mindeközben megfeneklett, Djassi pedig egymás után hintette be a gyűrűbe a labdát. A 18. percben – azután, hogy Szécsi begyűjtötte negyedik faultját – egyenlített a vendég együttes, majd Djassi büntetőivel a vezetést is átvette (29-31). Innen sikerült fordítania a Diósgyőrnek (34-31), de a negyed utolsó másodpercében Mershon hintett egy hármast, így döntetlenre alakult a meccs (34-34).

A térfélcsere után

Fordulás után a hazaiak kilencedik triplakísérlete végre célba ért, Bálint a támadóidő lejártának végén volt eredményes. De nem sokkal később jött az egyenlítés, majd még egyszer, egészen addig, amíg Coulibaly be nem indult. A center remeklésével ellépett ellenfelétől a Diósgyőr (47-39), majd amikor a 24. percben Czank is betalált, és tíz pont lett köztük, a portugálok időt kértek. A pauza után Czank triplája jelentett eseményt, az ekkoriban jól védekező hazaiak nem érdemtelenül jutottak tisztes előnyhöz, amiből a negyed végére 13 egységnyi lett, mert Horváth B. a dudaszó pillanatában hajított egy trojkát (55-42). A záró játékrészben már taktikusan, nyugodtan, és nem utolsósorban könnyedén, ám eredményesen játszott a hazai együttes, és a 34. percben Bálint duplája után már biztos volt, hogy megszerzik a szezon első EK győzelmét (64-44). A piros-fehérek azzal diadalmaskodtak, hogy ezen az estén volt egy extra teljesítményük, amit a fantasztikus Coulibaly mutatott be (23 lepattanó és 22 pont!), de az egy fecske nem csinált volna nyarat, ha nem nő fel mellé egy másik, Czank személyében. Ha ezek nincsenek, akkor ez is csak egy szomorú, sötét téli este lett volna, így viszont valami megcsillant. Nevezzük ezt reménysugárnak.

ÉM-BCS


Jegyzőkönyv

Aluinvent-DVTK – Lombos Cascais 80-53

(19-5, 15-29, 21-8, 25-11)

Miskolc, 400 néző. V.: Gabara (szlovák), Rohacky (osztrák), Matejek (cseh).

Aluinvent-DVTK: Bias (4), CZANK (16/3), Bálint (7/3), Snytsina (11/3), COULIBALY (22). Csere: Horváth B. (7/3), Szécsi (9), Szabó P. (4), Arad (-), Sikora (-). Vezetőedző: Miguel del Jesús López Alonso.

Lombos Cascais: Viana (-), LLOYD (22), Djassi (11), Baltic (4), Kostourkova (-). Csere: Costa (1), Mershon (12/6), Aragao (-), Bernardeco (3/3), Guerreiro (-). Vezetőedző: Jose Leite.


Miguel del Jesús López Alonso: – Boldog vagyok és büszke a lányokra, ahogy dolgoztak ezen a meccsen, és ezen a héten. Ezt kell folytatnunk, ezen az úton kell tovább haladnunk. Az külön öröm számomra, hogy akkor is nagyon harcosak voltak, amikor az ellenfél visszajött a mérkőzésbe.

Jose Leite: – Az első negyedben ellépett ellenfelünk, a második játékrészben a meccsbe való visszatérés sok energiát kivett belőlünk, annyit, hogy nem maradt koncentráció és erő a folytatásra. Fontos, hogy tanuljunk ebből a meccsből, de az biztos, hogy ma sikerült sok önbizalmat adunk a DVTK-nak a szezon folytatására.


A csoport másik, szerdán késő este lejátszott meccsén:

  • Castors Braine (belga) – Carolo Basket (francia) 70-51 (17-6, 18-19, 13-16, 22-10)

  • Az E-csoport állása

  • CASTORS BRAINE 4 4 – 325-236 8
  • Carolo Basket 4 2 2 252-282 6
  • Aluinvent-DVTK 4 1 3 274-281 5
  • Lombos Cascais 4 1 3 270-322 5

  • Miskolc - A csütörtök esti női kosárlabda Európa Kupa-meccsen hiányzott a diósgyőri kispadról Dubeiné Balogh Gabriella, aki eddig edzői feladatokat látott el a vezetőedző, Miguel del Jesús López Alonso mellett, és mint kiderült, a jövőben sem láthatjuk őt segítőként a spanyol szakvezető oldalán. tovább »


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!