Nagyvilág

2012.04.05. 19:38

Olaszország - Umberto Bossi lemondott

Róma, 2012. április 5., csütörtök (MTI) - A személyét és családját ért illegális pártfinanszírozás vádjait követően csütörtökön lemondott Umberto Bossi, az egykori kormánypárt, a jelenleg az ellenzékhez tartozó jobboldali Északi Liga vezetője.

Róma, 2012. április 5., csütörtök (MTI) - A személyét és családját ért illegális pártfinanszírozás vádjait követően csütörtökön lemondott Umberto Bossi, az egykori kormánypárt, a jelenleg az ellenzékhez tartozó jobboldali Északi Liga vezetője.

"Az Északi Liga érdekében távozom" - ezekkel a szavakkal mondott le tisztségéről Umberto Bossi a párt vezetőségének milánói székházában tartott délutáni ülésén. Bossi szavait az Északi Liga európai parlamenti képviselője, Matteo Salvini ismételte el a sajtónak hangsúlyozva, hogy Bossi döntése visszavonhatatlan. Salvini hozzátette, hogy a pártvezér "nem csak a párt és az Északi Liga aktivistái miatt, hanem családja védelmében is" távozott.

Bossi a főtitkári tisztségről mondott le, de a pártot nem hagyja el.

A pártot a nyáron rendezendő kongresszusig a Roberto Maroni, Roberto Calderoli és Manuela Dal Lago hármas vezeti.

Utóbbi a párt parlamenti képviselője, a Mohamed-karikatúrát ábrázoló pólóról ismert Calderoli a Liga országos koordinátora, Maroni pedig olasz belügyminiszter volt.

Az Északi Ligát 1989 óta vezérlő Bossi lemondásához a nápolyi, milánói és reggio calabriai ügyészség közös vizsgálata vezetett. Az első következmény a párt pénztárnokának, Francesco Belsitónak szerdai leváltása volt.

Az ügyészségekről kiszivárgott információk szerint az Északi Ligának állami finanszírozásból és tagdíjakból származó millióit egyes párttagok egyéni céljaikra használták, közöttük a Bossi-család, mindenekelőtt a pártvezér második házasságából született fia, Renzo.

A pártvezetőség szerdai üléséről Bossi haragosan távozott. A csütörtöki, a sajtó szerint "drámai hangulatú" párttalálkozóra Bossi már lemondási szándékkal érkezett.

A párt székháza előtt néhányan Bossit éltették "az árulók elkergetését követelve". Mások a párt Twitter oldalán Bossi távozását ünnepelték.

Az 1994 óta négyszeres kormánypárt Északi Liga Silvio Berlusconi tavaly novemberi bukása óta ellenzékbe vonult.

A párton belüli feszültségek januárban kezdődtek, amikor Bossi megtiltotta egykori jobbkezének, Maroninak, hogy részt vegyen a pártgyűléseken. Ezt később a Liga tagságának felháborodása miatt visszavonta. Ezzel egyidőben egyre többen hagyták el a pártot arra hivatkozva, hogy a beteg Bossit családja manipulálja. A legutolsó felmérések szerint az Északi Liga tíz százalék alatti támogatottsággal készül a májusi megyei választásokra.

Berlusconi néhány napja úgy nyilatkozott: biztos benne, hogy "barátom, Bossi soha nem vett el pénzt magának".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!