Helyi közélet

2007.11.17. 09:19

Unoka választotta bográcsos

<p>Miskolc - Eredményt hirdettünk receptversenyünkben,ünnepélyesen átadtuk a nyereményeket csütörtökön a miskolci Székelykert étteremben. De továbbra is várjuk olvasóink receptjeit. <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/fogyokuras-tanacsok/cn/boon-news-em_01-20070212-050551"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Receptek</B></A><DIA width="850" height="630" alt="Receptverseny 2007.11.17."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Receptverseny_2007_11_17_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Receptverseny 2007.11.17." src="http://www.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Egyetlen férfi nyertesünk, Béres Tamás – mivel Budapesten tanul – nem tudott részt venni második receptversenyünk díjkiosztóján, őt az édesanyja képviselte. Ám Béres Bertalanné sem mozgott idegenül a díjazottak körében, hiszen ő maga is szinte hetente küldte receptjeit, és az előző megmérettetésen maga is ott volt a díjazottak között. Akárcsak Kurián Béláné, akit nem csak két kategória nyerteseként hirdethettünk ki, hanem a tavalyi „főnyertest” is tisztelhetjük benne.

Ínycsiklandóan

Barta Józsefné  süteményei, tortái miatt vált számunkra ismertté a verseny során, Bodnár Imréné Juhász Ilona nevét pedig csalamádéja miatt jegyeztük meg hamar: vagyis nem is sajátja, hanem barátnőjéé miatt, aki már nem élhette meg az étek sikerét. Ilona ugyanis Margó halála után, az ő emlékének tisztelegve küldte be receptjét.
Juhász Csongor mesterszakács, azaz a verseny zsűrije (akinek a beküldött receptekhez fűzött tippjeit minden héten olvashatták a lapban) méltatta a versenyzőket. Hamar kialakult a beszélgetés az asztal körül. Kiderült, Kurián Béláné fia a napokban diplomázik, és egy, az Északban megjelent recept alapján készített neki süteményt (gomba formájút), Béres Bertalanné fényképeket mutatott ínycsiklandó hurkákról, kolbászokról, egy korábbi esküvőre készített disznótorosról, és megtudhattuk, Bodnár Imréné hogyan tanult meg főzni: gyerekként egy beteg családtag miatt mindig diétásan étkeztek, erdélyi anyósa mellett szerette meg a fűszeres, csípős ételeket.

Kedves ételük

Vass Alfrédné kicsit később érkezett, hiszen messziről, Dédestapolcsányból utazott Miskolcra. Hozta viszont magával 12 éves unokáját, akiről kiderült, ő biztatta a nagymamát a recept beküldésére. Ő választotta ki a régi, dédmamától örökölt receptfüzetből a tejfölös gombagulyás leírását. Megkérdeztük, talán a gombát szereti-e annyira, ám tévedtünk. Egyáltalán nem, sőt, csak a leírása alapján szeretett bele. Megfőzték, nagyon ízlett, azóta is kedves ételük, magyarázta Vass Alfrédné. Aki nagyon szeret a két unokájával (velük, azaz lánya családjával lakik együtt) tüsténtkedni a konyhában, főleg süteményeket sütni. Most mégis a grill- és bográcsételek kategóriájában találta receptjét a legjobbnak a zsűri.


 

A nyertesek:

Levesek: Galambleves májgombóccal — Béres Tamás, Szendrő
Tájjellegű ételek: Villányi babosnyúl — Kurián Béláné, Miskolc
Grill- és bográcsos ételek: Tejfölös gombagulyás — Vass Alfrédné, Dédestapolcsány
Befőttek, saláták, bólék: Margó csalamádéja — Bodnár Imréné Juhász Ilona, Miskolc
Édességek, sütemények: Ôszibarack-joghurtos torta — Barta Józsefné, Kazincbarcika
Ünnepi asztalra valók: Éjszaka sült, fűszeres malacpecsenye (Szilveszterre) — Kurián Béláné, Miskolc


 

Tejfölös gombagulyás

Hozzávalók:
40 dkg gomba
60 dkg burgonya
50 dkg vegyes leveszöldség
2 dl tejföl
1 nagy fej vöröshagyma
5 dkg füstölt szalonna
1 e.kanál olaj
1 e.kanál piros fűszerpaprika
1 teáskanál liszt
1 teáskanál őrölt bors

Elkészítése:
A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk és fazékba tesszük. Az olajat ráöntve, a zsírját kiolvasztjuk.
Rátesszük a finomra vágott vöröshagymát, és kevergetve üvegesre pirítjuk. A tűzről lehúzva gyorsan belekeverjük a pirospaprikát és ráöntünk 2 evőkanál vizet. A tűzre visszatesszük. Felforraljuk, ezután beletesszük a megtisztított és szeletekre vágott gombát. Kissé megsózzuk, megborsozzuk és fedő alatt félpuhára pároljuk. Ezt követően hozzáadjuk a megtisztított és felkarikázott zöldséget, valamint a meghámozott és felkockázott burgonyát. Ráöntünk 1,5 l vizet, és felforraljuk. A főzési idő végén a tejfölben simára keverjük a lisztet (habarjuk) ráöntjük a forrásban lévő ételre. Kevergetve ismét felforraljuk, 5 percig főzzük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában