Magyarország

2010.03.11. 17:35

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat

<p>Egy 76 éves magyar nyugdíjas bemutatásával kezdi hazánkról szóló mai elemzését a Financial Times.</p>

Az ellemzés megállapítja, hogy  76 ezer forintos (285 eurós) nyugdíja, az ingyenes egészségügyi ellátás és a gázár-támogatás együtt „sok gazdagabb országban a nyugdíjasok irigységének tárgya” lenne - írja a VG.hu.

Az FT elemzése azonban arra is rámutat, hogy példaként bemutatott nyugdíjasa is kezdi már érezni a gazdasági válság hatásait. A Bajnai-kormány az államháztartási hiány leszorítása érdekében rákényszerült a 13. havi nyugdíj elvételére, a nyugdíj-indexálás módjának megváltoztatására, illetve nyugdíjkorhatár 62 évről 65-re emelésére.

A tekintélyes brit üzleti lap rámutat, hogy a hárommillió magyar nyugdíjas közül sokan rokkantságra hivatkozva jóval a mostani 62 éves korhatár betöltése előtt kerültek nyugállományba. Felhívja a figyelmet arra is, hogy a magyar foglalkoztatási ráta csupán 57 százalékos, ami 10 százalékponttal elmarad az OECD-országok átlagától.

A lap elismerően szól a Bajnai-kormány erőfeszítéseiről az államháztartási hiány leszorítására, de felveti a munkára ösztönző jövedelemviszonyok hiányának problémáját is. „Ha valaki a minimálbért keresi meg csupán, vagy ahhoz közeli szintet és a potenciális szociális segélyek nagyjából hasonlóak, akkor ki akarna dolgozni?” – idézi a lap Barcza György öt, a K&H Bank elemzőjét.
Forrás: www.vg.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!