Helyi közélet

2009.01.09. 08:03

Fuss az életedért! - a miskolci gyalogosátkelés

<p>Igencsak iparkodnunk kell, ha időben át akarunk érni a pláza előtti zebrán, Miskolcon. Ugyanis a fényjelző készülék szerint nem több, mint tizenegy másodperc áll a rendelkezésünkre, hogy a hat sávos utat átszeljük...&#160;<DIA width="960" height="800" alt="Gyalogosátkelés a plázánál Miskolcon 2009.01.08."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Gyalogos_tkel_s_a_pl_z_n_l_Miskolcon_2009_0/index.shtml , SERIE ,960,800)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Gyalogosátkelés a plázánál Miskolcon 2009.01.08." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/video/36042/fuss-az-eletedert---a-miskolci-gyalogosatkeles" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/video/36043/fuss-az-eletedert---a-miskolci-gyalogosatkeles" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Gyalogosgázolás a zebrán Miskolcon, Cserbenhagyásos gyalogos gázolás Ózdon, Gyalogos gázolás az Avasi zebrán... Számtalan alkalommal számoltunk már be ilyen és ehhez hasonló hírekről a BOON-on. Nem véletlen, hisz a gyalogosátkelőhelyek – annak ellenére hogy az ott áthaladó gyalogosoknak minden esetben elsőbbsége van az autósokkal szemben – veszélyes helynek számítanak.A MiskolcPláza előtti kereszteződés főleg.
Bár a fényjelző készülék a zebra mindkét oldalán számlálóval van felszerelve, a biztonságos átkelést garantáló zöld fényjelzés csupán tizenegy másodpercig világít. Ennyi idő áll rendelkezésre – a fiataloknak és időseknek egyaránt -, hogy a hatsávos utat sietve keresztezzék.
„Egy fél perccel többnek kellene lenni az átkelési időnek, akkor nyugodtabban át tudna az ember menni” - tanácsolta az egyik néni, akinek saját elmondás szerint is igencsak szednie kellett a lábát ahhoz, hogy idejében átérjen.

Nem csoda hát, hogy sok gyalogos – vállalva, vagy egyszerűen csak figyelmen kívül hagyva a veszélyeket – az idő jobb kihasználása érdekében alternatív megoldásokkal él. Van, aki már azelőtt megkezdi az átkelést, hogy a lámpa zöldre váltana, de olyan is akad bőven, aki még akkor is nekiindul, ha már letelt a szűkös időkorlát.
A másik probléma az, hogy a plázából – vagy a belváros felől – érkező és a zebra előtt feltornyosuló, majd azon egyszerre áthaladó tömeg legnagyobb része a Búzatéri autóbuszállomás irányába folytatja az útját, nagy sietségükben pedig a legrövidebb utat választják, vagyis a Szeles utca úttestjén kelnek át. Ezzel viszont nemcsak az autósok éberségét teszik próbára, hanem saját életüket is kockáztatják...

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában