Hajdú-Bihar

2013.02.15. 16:06

Tartalékosi kiképzés: „Rendesen megfogtak bennünket”

Debrecen - A debreceni egyetemistának nagy élményt jelentett a tartalékosi alapkiképzés.

Debrecen - A debreceni egyetemistának nagy élményt jelentett a tartalékosi alapkiképzés.Altiszti rendfokozattal járó végleges beosztásokat ajánlott a honvédség a Debreceni Egyetem több önkéntes tartalékosi szolgálatot vállaló hallgatójának; a szerződéseket ünnepélyes keretek között a hét elején írták alá a debreceni toborzóirodán.

A fiatalok között volt Nyikos Krisztián harmadéves kommunikáció szakos diák, aki életkorából adódóan már nem lehetett sorkatona, de éppen ez is közrejátszott fokozott érdeklődésében. Miért ne próbáljam meg? – kérdezte magától a most 24 éves fiatalember, akit elsősorban a bakasztorik, a kíváncsiság, a katonai élethelyzetek iránti érdeklődés vonzott a honvédséghez. A család is támogatta, mondván, nem baj, ha kicsit világot lát.

Elhivatottságból

– Nagyon jól éreztem magamat a 25 napos nyári szentendrei alapképzésen, a fárasztó feladatok dacára akár hosszabb időt is bevállaltam volna. Remek csapat alakult ki, azért is volt olyan jó, mert mindig tudtunk segíteni egymáson. A terepgyakorlatok, mint például a lézeres gyakorlófegyverekkel, vaktölténnyel végrehajtott „lövészárok-támadás” alkalmával különösen oda kellett figyelni a társainkra, s emellett természetesen megismerkedtünk mindennel, amire egy katonának alapszinten szüksége van. Így tanultunk fegyverhasználatot, kézigránát-dobást, térképészetet, alakzatban és terepen való haladást. Nem minden ránk szabott feladatot sikerült száz százalékosan teljesíteni, de a hibákból sokat lehetett tanulni – mondta Nyikos Krisztián, aki azt kapta, amit várt, mint fogalmazott, tudta, hogy a honvédségnél rendesen megfogják majd őket. Megjegyezte: a kiképzők türelmesen, jól bántak velük.

– A környezetemben meglepődtek páran, amikor hallották, hogy jelentkeztem a honvédséghez, de ez inkább annak tudható be, hogy sokan még nem ismerik az önkéntes tartalékosi szolgálatot. Mióta sztorizgatok az élményekről, egyre többen érdeklődnek a lehetőség iránt kifejezetten elhivatottságból fakadóan, és a közösségi hálón keresztül még Pécsről is kerestek kérdésekkel – magyarázta a fiatalember, akinek a szolgálattal járó pénz jól jött, de sokkal inkább az élmény és a később kamatoztatható tudás megszerzésért vállalta a tartalékosságot.

HBN-RaL


Dolgoznak, tanulnak

A honvédség gőzerővel dolgozik az önkéntes műveleti tartalékos rendszer kialakításán. A szolgálat lényege: a jelentkezők megtartják civil foglalkozásukat, a tartalékos katona éli a hétköznapjait, dolgozik vagy tanul, ugyanakkor a meghatározott időtartamban honvédség rendelkezésére áll.

A tartalékosok illetményét a szerződéses katonákra vonatkozó szabályok szerint állapítják meg, s a honvédség gondoskodik laktanyai elhelyezésükről, étkeztetésükről és a szolgálatteljesítéssel összefüggő helyközi utazás költségeinek megtérítéséről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!