Hajdú-Bihar

2013.02.20. 18:28

Aranyos gyökereink - kiállítás elődeinkről

Debrecen - Egy kiállítás, amit mindenkinek látni kell, ha elődeinkre kíváncsi.

Debrecen - Egy kiállítás, amit mindenkinek látni kell, ha elődeinkre kíváncsi.Szkíták vagy sztyeppei lovasnépek, ilyenek voltak a mi őseink is, így jóllehet a leletanyag legnagyobb része Ázsiából származik, de a mi gyökereinkről is árulkodik. A lélegzetelállítóan gyönyörűséges ékszerek, használati tárgyak motívumrendszere sokaknak ismerős lehet, akik egy kicsit is ismerik a hazai leleteket.

Az Emberek Aranyban című kiállítás a Kölcsey Központban azt bizonyítja, ma már egyre többen kíváncsiak régmúltunkra, ami lassan kezd a helyére kerülni a évtizedeken át tartó tévelygés után. Erről, az időnként csoportokat kalauzoló Papp Attila, a kiállítás egyik kurátora, ha nem is direktben, de el-elejt egy-egy mondatot tárlatvezetés közben. Érdemes elolvasni is a bemutatott anyag magyarázó szövegét, mert sokat tanulhatunk belőlük.

S, hogy az emberek kíváncsiak gyökereinkre, annak biztos jele: március 10-ig meg kellett hosszabbítani a szkíta fejedelmi temetkezések régészeti leletanyagát, illetve a feltárás mozzanatait, a leletmentést is bemutató kiállítást. Ezekre az aranyos gyökerekre igazán büszkék lehetünk.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!