Hajdú-Bihar

2013.02.28. 07:59

A 39-esek megtalálták a márvány emléktáblájukat

Debrecen - A debreceni Szent Anna Székesegyházban a gyóntatószék mögött találtak rá a Bocskai István lövészdandár 39. lövészzászlóaljának katonái elődeik márvány emléktáblájára – tudatta szerdán Révészné dr. Markovics Zita, a dandár kommunikációs tisztje.

Debrecen - A debreceni Szent Anna Székesegyházban a gyóntatószék mögött találtak rá a Bocskai István lövészdandár 39. lövészzászlóaljának katonái elődeik márvány emléktáblájára – tudatta szerdán Révészné dr. Markovics Zita, a dandár kommunikációs tisztje.A hadnagy elmondta: a honvédelmi miniszter 2010. februárjában az 5. Bocskai István Lövészdandár 1. zászlóalját jelölte ki a város egykori háziezrede, a 39. császári és királyi gyalogezred jogutódjául. A zászlóalj azóta a 39-es hadrendi számot viseli, s kutatja az elődök történetét. Így sikerült információt szerezni a debreceni Szent Anna Székesegyházban elhelyezett emléktábláról amelyet jelenleg egy gyóntatószék takar. Ugyanakkor Orosz Lőrinc, a Szent Anna főplébánia plébánosa és V. Csizmadia József, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezete tagjának közbenjárásával lehetővé vált, hogy a gyóntatószéket a Szent József Gimnázium diákjainak segítségével rövid időre elhúzhassák.

Így hosszú évtizedek után ismét lehetővé vált, hogy 39-esek álljanak az elődök által elhelyezett márványtábla előtt, amely az ezred 1757 és 1878 közötti főbb ütközeteit jeleníti meg, a hozzájuk rendelt tiszti és legénységi veszteségekkel. A csaták neveit olvasva feltárul az ember előtt a XVIII. és XIX. század hadtörténelme, s belegondol, hogy a nevek, számok mögött emberi sorsok állnak. Derékba tört életek, hiszen az emléktáblán név szerint felsorolt tisztek és a „csak” számmal jelzett katonák mindannyian meghaltak az akkori harcokban.

A zászlóaljnál azt terveik, hogy jeles alkalmakkor megemlékezést tartanak az emléktábla előtt, remélve, hogy az egyszer a szélesebb közönség számára is megtekinthetővé válik.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!