Hajdú-Bihar

2013.01.31. 14:29

Hét település díszpolgára

Konyár - A magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen január 25-én, a 81. születésnapján kapta meg Ujváry Zoltán néprajztudós, professor emeritus a Konyár díszpolgára címet.

Konyár - A magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen január 25-én, a 81. születésnapján kapta meg Ujváry Zoltán néprajztudós, professor emeritus a Konyár díszpolgára címet.A bihari községben ekkor avatták fel a falumúzeum falán elhelyezett Kurucz Albert-domborművet, Kövér József szobrászművész alkotását, amit Ujváry Zoltán adományozott a falunak, csak úgy, mint korábban a múzeumban két termet megtöltő Holló László-festményeket és -grafikákat. Ezt arra emlékezve tette, hogy Holló László gyakran járt az ő társaságában Konyáron, s a Kossuth-díjas festőművész barátja volt a konyári származású etnográfusnak, Kurucz Albertnek, akinek szakmai pályáján a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum élén végzett munka volt a legfontosabb. Ujváry Zoltán jelentős folklóranyagot (elsősorban dramatikus népi játékokat) jegyzett le Konyáron a hatvanas és hetvenes években, s ő szerkesztette a 2002-ben megjelent Konyár falukönyvét is.

A debreceni Néprajzi Tanszék volt vezetője tavaly két településen is megkapta a díszpolgári címet. Gömörszőlősön (a Tompa Mihály-kultusz ápolásáért) és a dél-szlovákiai kisvárosban, Tornalján a gömöri néphagyományok kutatásáért; neki köszönhető, hogy Gömör a legfeltártabb néprajzi tájak közé tartozik.

Korábban az ugyancsak dél-szlovákiai kisfaluban, Lévárton kapott díszpolgári címet, amiért a Szülőföldön hontalanul című munkájában megemlékezett a Szlovákiából a csehországi Szudéta-vidékre elhurcolt magyarság sorsáról.

Az már szinte természetes, hogy díszpolgára szeretett szülőfalujának, Hétnek is. Az ugyancsak gömöri kisfalunak képzőművészeti alkotásokat adományozott: a falu címerét, s a szoborban megmintázott „hét madár”-szimbólumot, mindkettőt Kövér József szobrászművész formálta meg.

Mátészalka is díszpolgárai közé avatta őt a Szatmárban végzett kutatómunkáiért, s ő szerkesztette a város múltjáról írott monográfiát. Nyíracsádon azért tisztelték meg a díszpolgári címmel, mert értékes képzőművészeti adománnyal (benne Holló László-alkotásokkal) gazdagította a helyi Malom Galériát, s a falumonográfia szerkesztése is az ő nevéhez fűződik.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!