Hajdú-Bihar

2013.01.12. 19:24

Ez a Város - Ősbemutató Debrecenben

Debrecen, 2013. január 12., szombat (MTI) - Csaknem kilencven zenész és énekes mutatja be szombat este a helyi Kölcsey Központban azt a dalt, amely a 150 éves debreceni zeneoktatásnak állít emléket - tájékoztatta Jantyik Zsolt, a PG Csoport frontembere, a dal szerzője az ősbemutató előtt az MTI-t.

Debrecen, 2013. január 12., szombat (MTI) - Csaknem kilencven zenész és énekes mutatja be szombat este a helyi Kölcsey Központban azt a dalt, amely a 150 éves debreceni zeneoktatásnak állít emléket - tájékoztatta Jantyik Zsolt, a PG Csoport frontembere, a dal szerzője az ősbemutató előtt az MTI-t.Debrecen önkormányzata a Kölcsey ösztöndíj-pályázat keretében támogatta a mű megszületését, amelynek során "a 150 éves debreceni zeneoktatás értékeit sűrítettük egy dalba" - tette hozzá a zenész.

Az Ez a Város című, a szabadság üzenetét hordozó dalt egy farsangi koncert keretében mutatja be szombat este a debreceni Kodály Filharmonikus Zenekar, a Kodály Kórus, a debreceni Rocksuli, a PG Csoport, valamint a tavaly Debrecen hangjaivá választott fiatal énekesek.

Debrecenben egyébként az egész szombat délután a farsang jegyében telt: az I. Farsangnyitó Debreceni Dalidót három helyszínen, a Baltazár Dezső téren, a Kölcsey Központban és a Modem Modern és Kortárs Művészeti Galériában rendezték meg.

Az I. Farsangnyitó Debreceni Dalidó a cívisvárosnak azt a régi mulatságát eleveníti fel, amikor Vízkereszt utáni első hétvégén Dalidót rendezett. Ilyenkor a céhek mesterei, legényei együtt ünnepeltek a város polgáraival, jelmezes felvonulást és táncot tartottak.

Ennek szellemében változatos és színes programok sora fogadta a kicsiket és a nagyokat egyaránt január 12-én délután Debrecenben.

A nap folyamán újra láthatóvá váltak azok a kincsek és értékek, amelyeket a cívisváros őriz több száz éve hagyományaiban. Simándi László kisbíró felügyeletével a Baltazár Dezső téren olyan régi, autentikus debreceni ételeket kóstolhattak meg, mint a kenyércipóban tálalt vetrece, vagy a debreceni páros

Nem mindennapi élmény volt a boszorkánypatkolás a Modem udvarán. A Dalidóba bekapcsolódott a 475 éves Debreceni Református Kollégium is: a Kölcsey Központ földszintjén tógás diákok gerundiumemelő-versenye várták az érdeklődőket. A gerundium az egykori kollégiumi diákok tűzoltó botja volt.

Hutkai László bőrműves, Asztalos Ferenc hangszerkészítő és Radics László mézeskalácsos a mesterségüket mutatták be az érdeklődőknek, a legkisebbeket pedig játszóház, népi játékok, illetve az Ákom-bákom Bábcsoport előadása várták szombaton Debrecenben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!