Hajdú-Bihar

2013.01.29. 16:01

Értékőrzők és turistacsalogatók

Hortobágy - Nem csak döntésekről beszélt (Napló, január 29.), hanem legnagyobb területű és múltú nemzeti parkunkat is köszöntötte 40. születésnapján Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfői ittjárta alkalmával.

Hortobágy - Nem csak döntésekről beszélt (Napló, január 29.), hanem legnagyobb területű és múltú nemzeti parkunkat is köszöntötte 40. születésnapján Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfői ittjárta alkalmával.– A Hortobágyi Nemzeti Park több, mint földrajzi kategória. Őrzi azt a nomád kultúrát, rideg állattartást, amivel Európába érkeztünk – mondta. Hangsúlyozta: a nemzeti parkok számára ma már a természetvédelem mellett a turizmus is fontos profil.

– Meg lehet találni az összhangot a gazdálkodás és a természetvédelem között, hiszen ugyanazok az érdekeik. A gazdák is védik a természetet, mert abban akarnak boldogulni. Annak hatása pedig, hogy egy nemzeti park látogatható, vonzza a turistákat, a környékbeli piacokon is megjelenik – mutatott rá a miniszter.

A Hortobágyi Nemzeti Parkot (HNP) 1973-ban alapították. A Hortobágyi Állami Gazdaság vezetői akkor azt javasolták, hogy ne önálló szervezet legyen, hanem a HÁG egyik üzemága. Szerencsére nem így történt, s most a HÁG utódjaként létrehozott Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. kerül a HNP irányítása alá – idézte fel Szilágyi Gábor, a HNP igazgatója, „történelmi pillanatnak” nevezve Fazekas Sándor előbbiekről szóló bejelentését.

Szilágyi Gábor a mai eredmények közül kiemelte: a HNP „pályázati nagyhatalom” nem csak a nemzeti parkok közt, de a régión belül is: jelenleg 30 pályázata fut különböző stádiumban, összesen 6,7 milliárd forint értékben.

A ma 3 megyében 130 dolgozóval működő HNP 2013-ban a munka mellett számos ünnepi programot is szervez; többek között szakmai tanácskozást, kulturális és öko-rendezvényeket. A legjelentősebb eseményre októberben kerül sor: az EUROPARC Szövetség, mely 400, az európai védett területeket kezelő szervezetet tömörít, Debrecenben tartja majd éves közgyűlését és konferenciáját.

A hétfői sajtótájékoztatón részt vettek a környékbeli települések polgármesterei is. Az egyeki vezető, Miluczky Attila azt kérte, aktívabban vonják be polgáraikat a HNP életébe. Szilágyi Sándor, Tiszacsege első embere pedig örömét fejezte ki az utóbbi években tapasztalt szemléletváltás miatt, ami jobb együttműködést eredményezett a gazdálkodók és a HNP között.

– Most is kapcsolatban vagyunk, együtt élünk a településekkel, az állattartó gazdákkal jelenleg több mint 600 szerződésünk van – reagált Szilágyi Gábor. – Számítunk is az együttműködésre, például a készítendő világörökség kezelési tervnél, melyben nem kötelezettségeket és tilalmakat akarunk előírni, inkább azt szeretnénk, ha a benne lévő fejlesztési lehetőségeket látnák meg az önkormányzatok.

A szemléletváltás kapcsán elmondta: az elmúlt 10 évben sok változás történt a természetvédelemben, a legjelentősebb, hogy a hatósági jogkör átkerült a környezet- és természetvédelmi hatóságokhoz.

– Így mi most már az engedélyezés és tiltás helyett a kommunikáció más eszközeivel élünk. Az egyik természetvédelmi őrünk minap azt mondta: én már kistérségi fejlesztési menedzser vagyok – jegyezte meg az igazgató, hozzátéve, hogy az állami vagyon koncentrálása még szükségesebbé teszi, hogy ne a maguk elefántcsonttornyából intézzék az ügyeket.


Hortobágyi állatvilág

Fazekas Sándor hétfőn látogatást tett a Hortobágyon is, mely legszebb téli pompájában mutatkozott meg. Részt vett a rackajuhok számlálásában, majd a Vadasparkban lakóinak etetésében. A gödények meglehetősen bizalmatlanok voltak a magas rangú vendéggel, a farkasok pedig nem elég éhesek ahhoz, hogy a sok ember (a minisztert a HNP és a sajtó képviselői kísérték) közelébe menjenek az ebédért. A rókák viszont nem szégyellősködtek, gyorsan elfogadták a bedobált húst.

Róluk egyébként megtudtuk, hogy nyaranta szívesen vadásznak békákra a kifutójukban lévő tavacskában és fajukhoz méltatlanul szeretnek fára mászni. (Ezt támasztja alá, hogy ottjártunkkor is épp magaslati levegőt szívtak, a rókaház vagy egy farönk tetején). Korábban a Vadaspark egyik rókája úgy lógott meg, hogy egy kinyúló faágról átugrott a szabad világba. Rosszabbul járt az a ravaszdi, amely a szomszéd kifutó felé próbált távozni a kerítésen átbújva, ő nem élte túl a farkasokkal való találkozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!